ICONOGRAFIA DEL Dr. FRANCESC VICENT GARCIA

Evidentment, no es disposa de cap fotografia real del Rector de Vallfogona.  Els retrats i dibuixos a l'abast són una recreació lliure dels respectius autors.   No obstant les primeres imatges es basen en les manifestacions d'un ancià nonagenari que havia conegut personalment mossèn Vicent Garcia.   El primer biògraf, Manuel de la Vega, mitjançant aquell testimoniatge, va descriure el semblant del Rector de Vallfogona així:

"Era d'estatura mediana, blanc de color, la cara molt proporcionada, lo front espaiós, com se coneix en la calavera, que he vist, los ulls negres i esperitosos, la boca gran però que no l'afeava, los llavis un poc grossos, lo nas de proporcionada forma i les mans de la mateixa manera, cabells crespats que tiraven molt a roig, com també la barba. Vestia curosament, però sense afectació (...) Caminava amb molta compostura, sens procurar la gravetat, que li era natural, mesclada amb l'alegria."

Es mostra, tot seguit, un recull de dibuixos apareguts en diverses publicacions, amb els quals els respectius autors intentaren reproduir una aproximació de la fisonomia del popular Rector.

    Clicant sobre cada una de les imatges se n'indica la font original

 


Procedència de les imatges. 

(més informació de cada disseny clicant sobre la imatge)

1.- Dibuix de M.Forner (1823). Es una reproducció d'un gravat de finals del segle XVIII.

2.- Imatge  en una làmina de l'edició de Poesias jocosas i serias del cèlebre Dr. Vicens  Garcia, sisena edició, publicada l'any 1840

3.- Dibuix del rector per Mullor i T. Padró.  Apareix en la novena edició de les poesies.

4.- Dibuix a la ploma, rèplica de la fotografia de tela (fig.5) que encarregà Mn. Ausió

5.- Reproducció fotogràfica de la tela a l'oli adquirida per Mn.Josep Ausió al 1887.  Era exposat al despatx de la Rectoria de Vallfogona fins que desaparegué durant la guerra civil del 1936.

6.- Retrat exposat actualment a la galeria dels catalans il·lustres a l'Acadèmia de les Bones Lletres de Barcelona (Museu d'Història de la ciutat). És obra d'en Francesc Masriera (25-IX- 1882).

7.- Dibuix de F.D.de la Campa. La imatge reprodueix en color la  fotografia en blanc i negre (fig. 5) del quadre encarregat per Mn.Ausió l'any 1887.

8.- Relleu de bronze manufacturat per A.Claret d'Olot (1923) per comanda de Mn.Ramon Corbella. Es conservava a la Rectoria fins al 1951 que s'utilitzà  per erigir un monument a F.Vicent Garcia, emplaçat al pati de l'església de Vallfogona.

9.- Imatge que trobem com il·lustració en la novel·la de Feliu i Codina "Lo Rector de Vallfogona" (1874). Dibuix a la ploma de T.Padró.

10.- Imatge encunyada en un medalló  distribuït durant la celebració del  IV Centenari del naixement de F.Vicent Garcia al 1982. 

11.- Imatge litogràfica d'un tal Soler. Figura en el llibre Poesias jocosas y serias del Dr. Vicens Garcia, publicat en segona edició per Joan Roger l'any 1845.

12.- Reproducció d'un dibuix de J.Pellicer publicat en el periòdic La Llumanera de Nova York nº 56, l'any 1879

13.- Reproducció d'una postal de l'any 1918 dissenyada per P.Ross.

14.-  Monument al Rector que estava emplaçat en els jardins del Balneari de Vallfogona, malauradament destruït al 1936.

15.-  Dibuix a la ploma publicat en el nº 5 del setmanari L'Escut de Catalunya, l'any 1879.

16.- Dibuix imaginari del Rector en el Diccionari de la llengua catalana (3 vol.) de Salvat i Comp. en edició de  l'any 1910.

17.- Bust de pedra situat a la part alta de la façana de l'Ajuntament de Tarragona, junt amb els d'altres cèlebres personatges vinculats amb la ciutat (1870).

18.- Dibuix en la portada de l'opuscle "El Sr. Rector de Vallfogona i el seu eixerit escolanet" de A. Amenós, 1959.

19.- Dibuix en una auca anecdòtica "Historia del rector de Vallfogona" a les darreries del segle XIX.  Els textos són en castellà.

 20.- Rostre de l'estàtua emplaçada en una sala de l'Espai d'interpretació de F.Vicent Garcia, situada dins del temple parroquial de Vallfogona de Riucorb, 2009

21.-  Retall de la vinyeta que il·lustra la publicació Poesias jocosas i serias del cèlebre Dr. Vicens Garcia impresa l'any 1840.

22.- Detall del rostre del Rector, en la maqueta d'un projecte de monument (1920) que no es va arribà a construir.

23.- Dibuix al carbonet publicat a "Antologia, Francesc Vicenç Garcia, El Rector de Vallfogona" dins de QUADERNS DE PASTORAL, nº 36-37 1975.

24.- Dibuix d'Apel·les Mestres  en la portada de Mil y un epigramas (1878)

25.- D'una auca de les darreries del segle XIX amb el títol: "Auques de Catalunya. Personalitats de la història de Catalunya".

26.- Capçalera del setmanari LO RECTOR DE VALLFOGONA, en el número 4 de l'any 1874.

27.- A la portada de "Historia del Rector de Vallfogona D.Vicente Garcia" de J.Bohigas,1900.

28.  Bust situat sobre una columna en la façana de l'antic Teatre Principal de Barcelona (1847-1915).

29.- Imatge en "Historia del Dr. D. Vicente Garcia, Rector de Vallfogona" de A. Faura (1882).

30.- Reproducció d'una imatge trobada en la pàgina anterior de la portadella d'un exemplar de l'edició (1770) de La Armonia del Parnàs

31.- Extret del dibuix de la portada de l' "Antologia poètica Rector de Vallfogona" compilada per n'Albert Rossich (1985).

32.- Nova imatge, en aquest cas de carn i os, és un fotograma d'un actor que va representar el personatge del Rector en una videoentrevista junt amb qui representava el bandoler Perot de Rocaguinarda al  EL9TV  (2013).

33.- Fotograma de l'actor que encarnà el personatge del Rector en una escenificació biogràfica, enregistrada en DVD per la Parròquia de Vallfogona de Riucorb  (2009).

34.- Probablement es tracta de l'acoloriment de la imatge en blanc i ne de l'il·lustradorgre (imag. 2) que apareix en la sisena edició de Poesias jocosas i serias publicada l'any 1840.

35.- Retall del dibuix de l'il·lustrador Ignasi Blach de Roquetes creat en ocasió dels actes preparatius del 400 centenari de la defunció de F. Vicent Garcia i Any del Rector 2023.

36.- Retall d'un cartell anunciant un recital poètic de versos del Rector a l'Ateneu de Barcelona, 2023.

37 - Dibuix dins d'un article en la revista Destino, 1979.

38.- Aparegué  en un dels números de la popular revista infantil en PATUFET en la primera dècada del 1900.

39.-  Nou dibuix dl Rector publicat a la revista Cavall Fort, en el nº 1470, l'octubre 2023.

40.-  Pintura de Francesc Artigau en la coberta del llibre "El Rector de Vallfogona..." 2023.