Efemèrides  
Esdeveniments en remembrança del Rector de Vallfogona

  La primera celebració que en tenim notícia data del setembre de 1879.  L'Associació Catalanista d'Excursions Científiques va decidir decommemorar el 250è aniversari de la mort de Vicent Garcia. Aquesta Entitat convocà els seus socis i simpatizants de tot Catalunya a una concentració a Vallfogona de Riucorb (Conca de Barberà) per fer-hi un seguit d'actes. El propi Antoni Gaudí va col.·aborar en aquesta efemèride dissenyant uns prototipus de carrosses al·legòriques que s'exhibirien en una  cavalcada pels carrers de la vila.  Eren quatre carruatges guarnits,  actes diversos, per cert,  no gaire ben acollits pel vallfogonins, segons que ho reporten els cronistes de l'època. Van començar els festeigs al capvespre.  Les campanes tocaven a morts.  Els nombrosos participants, proveïts d'atxes enceses i banderes, van iniciar la desfilada des de l'encara existent  Molí de la Cadena i s'encaminaren cap a la plaça de l'església on van dipositar corones de llorer sobre la tomba del Rector.  La premsa  d'aleshores ressenyà amb profusió els actes commemoratius, alguns estupendament il·lustrats amb dibuixos a la  ploma. El que veiem, situat a l'esquerra d'aquest text, té un indubtable interès històric ja que és l'únic document gràfic conegut que ens mostra la cara interna de l'atri del temple, avui malauradament desaparegut.  En aquest recinte havia la tomba dels preveres i és on, es creia, que hi reposaven les despulles mortals del Rector.
 Al dia següent, en el temple parroquial, completament engalanat, es van celebrar  exèquies solemnes amb l'actuació de la capella de música de Cervera.  En acabar la funció religiosa,  Mn. Lamolla va pronuncià l'oració fúnebre en la que, naturalment, va fer apologia de la vida i obra de Vicent Garcia.  
Per  la tarda a la plaça de l'església, s'havia preparat un cadafal amb un bust del Rector,  creació de l'escultor Joan Flotats. S'hi celebrà un certamen literari amb el corresponent repartiment de premis.  El Centre de Lectura de Reus,  va col·laborar en aquest aniversari preparant i distribuint a tots els assistents un número monogràfic del seu butlletí  El Eco  que portava per títol: A la memòria de l'Insigne poeta català Dr. Francesch Vicens Garcia Rector de Vallfogona. També el setmanari L'Escut de Catalunya va repartir uns exemplars  que  feien referència al temple de Vallfogona i al seu famós Rector.  Els participants als festeigs van lamentar l'anul·lació d'alguns dels actes programats: la serenata dels cors, la cavalcada de les carrosses de Gaudí i la representació de la  "lloa" escrita expressament per aquesta celebració per Àngel Guimerà.
 L'Excursionista, butlletí de l'Associació catalanista d'excursions científicas (nº 11 1879), publicà un extens reportatge de  8 pàgines titulat "Las festas de Vallfogona".  Hom es sorprèn com  el ressò d'aquesta commemoració va arribar fins a les amèriques.  També la revista que s'editava a Nova York en llengua catalana, La Llumanera de Nova York, en el  nº 56 del mes de desembre de 1879, publicà una detallada crònica d'aquelles jornades festives, curiosament redactada en vers i amb il·lustracions de la festa  (l'ofrena, el certamen , el funeral, el panegíric).

El dia 3 d'aquell mateix mes es presentà un  projecte de monument a la memòria del Dr. Garcia que alhora seria biblioteca.  En foren els dissenyadors Josep Domènech i Alfredo López, però dissortadament aquella ambiciosa iniciativa no fou més que un projecte.

La popularitat del Rector anava en augment progressiu.  Aparegueren diversos setmanaris que adoptaren com a capçalera de la publicació el nom de Rector de Vallfogona. L'any  1874 veié la llum  Lo Rector de Vallfogona.  A l'esquerra s'hi reprodueix la portada  del número 4,  on s'hi pot veure un dibuix Mn. Vicent Garcia conversant amb el seu eixerit escolanet com a capçalera.  L'any 1902 sortia un nou setmanari satíric il·lustrat El Rector de Vallfogona.
Diverses publicacions periòdiques de l'època tot sovint feien referències al Rector de moda, a les seves ingenuïtats i a la munió d'historietes que se li atribuïen.

         

       

  Frederic Soler (Serafí Pitarra) va compondre, un drama en vers i en tres actes anomenat Lo Rector de Vallfogona, obra que s'estrenà amb  gran èxit al Teatre Romea el 14 de novembre de 1871. L'acció es desenvolupa al poble de Vallfogona durant el regnat de Felip IV. L'obra es publicà i assolí una gran ressò. Se'n coneixen tres edicions. Les exitoses representacions d'aquesta peça teatral van coadjuvar sens dubte a incrementar encara més la popularitat i mitificació de Francesc Vicent Garcia.

 

  Curiosament, quan a Vallfogona  l’any 1879, organitzat per l’Associaciió Catalanista d'Excursions Científiques, se celebrava el 250 aniversari de la mort de Vicent Garcia, a l’altra banda dels Pirineus , Victor Aragon, president que fou de l’Acadèmia  de Ciències i Lletres de Montpellier, publicava en francès un estudi divulgatiu del poeta català el Rector de Vallfogona. Un poete catalan du XVII siecle, Vicens Garcia, Rector de Vallfogona.  L’autor combina dades biogràfiques amb la reproducció de versos de V.Garcia  que alhora vénen també traduïts al francès.

 

 

  El prestigiós escriptor Josep Feliu i Codina, uns  quants anys més tard (1880), presentà la novel·la Lo Rector de Vallfogona.
És una revindicació novel·lada del personatge, inspirada amb l'argument del drama del mateix nom d'en Frederic Soler (Serafí Pitarra) obra que obtingué una notable difusió per les múltiples representacions que se'n feren.

L'Ajuntament de Barcelona, al 1882, distingí Vicent Garcia introduint-lo a la Galeria de Catalans Il·lustres.  S'encarregà a en Francesc Masriera un retrat a l'oli del Rector-poeta, obra que es conserva en l'Acadèmia de les Bones Lletres (Museu d'Història de la Ciutat). En aquest homenatge solemne el literat Rubió i Ors va fer una al·locució sobre el prestigiós Rector-poeta tot llegint la seva  monografia biogràfica El Dr. Francisco Vicente Garcia, rector de Vallfogona.   En recordança d'aquest esdeveniment es repartí l'opuscle imprès per J.Oliveres: Vida, mort i Testament del Cèlebre Poeta Dr.Francesc Vicens Garcia, Rector de Vallfogona, extractada de la que escrigueren los rectors dels Banys i Pitalluga i novament aumentada.

Al 1888 Mn. Josep Ausió, rector de la parroquial de Santa Maria de Vallfogona, adquirí una tela a l'oli amb el retrat de Mn. Vicent Garcia que situà al despatx parroquial.  N'ignorem l'autoria del pintor.  Allí romangué fins l'any 1936, que amb el desgavell de la guerra civil desaparegué i no se n'ha sabut mai res més.  En disposem, no obstant, un enregstrament fotogràfic i se n'ha fet diverses i variades reproduccions com la que reprodueix aquí.


Mentrestant, als jardins del Balneari de Vallfogona, l'any 1920,  s'hi instal·là sobre un pedestal de pedra una figura que representava el nostre Rector amb un posat reflexiu.  Durant la disbauxa de la guerra civil espanyola el van destrossar i no hem sabut res més del seu parador.

 
Mn. Ramon Corbella, vallfogoní incansable promotor de l'obra del Rector, va començar a recaptar fons per construir un monument a l'insigne poeta del barroc.  S'encomanà el projecte a un tal Minguell que era veí de Verdú, però  aquesta iniciativa tampoc arribà a realitzar-se.  Se'n va fer una  maqueta  que, més endavant; es lliurà a Mn. Gudiol, que era conservador del Museu Diocesà de Vic. Posteriorment es va dipositar a la sala de juntes de l'Associació d'Estudis Ausetans.

Al 1923 per celebrar el 300è aniversari de l'òbit de F.Vicent Garcia, el canonge  Ramon Corbella amb Mn. Miquel Piera organitzà una comitiva per a traslladar des del Balneari de Vallfogona fins al poble un relleu de bronze on s'hi representa la figura del Rector assegut en una poltrona. Aquest relleu de 120x140 que l'havia manufacturat l'escultor olotí A.Claret, provisionalment es va col·locar al despatx de la rectoria. Allí romandria fins el dia que es pogués erigir l'anhelat monument rememoratiu.

Al 1947 als jardins del Balneari de Vallfogona se celebraren uns Jocs Florals. Els temes del certamen foren l'amor, la fe i la pàtria.  Hi hagué un premi especial de l'Ajuntament de Vallfogona al millor assaig biogràfic de Mn. F.Vicent Garcia. El guardonat fou Eduard Màrquez.  Es publicà un recull de les obres premiades. Com a colofó de l'acte els assistents es traslladaren al poble de Vallfogona per a dipositar una corona de llorer sobre la tomba del rector-poeta.
Després d'un llarg sojorn  es pogué portar a terme la construcció del monument a la memòria  del que fou famós rector de la parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb: Dr. Francesc Vicent Garcia (1607-1623). El dia 21 de setembre de l'any 1952,  esdevingué l'esperada inauguració del monument.  Al Balneari de Vallfogona, aprofitant l'estada de nombrosos estiuejants, se celebrà  una memorable vetllada literàrio-musical en la que Mn.Josep Montanyà pronuncià una conferència en honor de F.Vicent Garcia, que posteriorment fou publicada.  El conferenciant en glossà la vida i obra a l'ensems que féu una abrandada reivindicació del bon nom del Rector en front de maldiences i difamacions d'alguns detractors malintencionats.

A Igualada, el 1959, Mn.Amadeu Amenós presentà la seva obra El Sr. Rector de Vallfogona i el seu eixerit escolanet, amb enginyoses il·lustracions

Al 1975 s'organitzaren les "Festes de Cultura Popular" per a celebrar el 350è aniversari  del traspàs del cèlebre Rector.  A la Festa Major de l'any anterior ja es fa realitzar el primer acte commemoratiu: un recital de poesia i cançó a càrrec de "Els germans Fonoll". Cal destacar que per primera vegada es van poder sentir musicats dos poemes d'en F. Vicent Garcia.  El 4 de maig, M. Ibàñez Escofet, aleshores director del diari Tele-Exprés, al peu del monument a l'insigne Rector pronuncià un emocionant pregó de festes. Tot seguit se celebrà  un ofici solemne presidit per l'Arquebisbe de Tarragona Dr. Pont i Gol. Va cantar la missa l'Orfeó Lleidatà i més tard obsequià els vallfogonins amb un magnífic recital de cançons populars. S'ornamentà els carrers de la població  amb plafons ceràmics amb poemes de Garcia.  Aquells dies es pogué visitar una interessant mostra bibliogràfica sobre Rector conjuntament amb una exposició de fotografies de temes locals originals del vallfogoní Alfred Santacana.

El 19 de maig hi hagué una diada infantil dedicada al famós escolà. S'inaugurà un curiós monòlit , format amb dos rodets de batre, en homenatge del celebrat escolanet.  En aquest acte hi assistiren moltes escolanies i corals infantils de tot Catalunya.

  El 22 de juny un gran  Aplec comarcal de sardanes en homenatge al Rector de Vallfogona congregà una gran gernació. Hi participaren les cobles de Cervera, la Principal del Camp i la Principal de Bages.

 
El dia 20 de juliol el Sr. Jordi Carbonell pronuncià un enardit parlament que titulà: "El Rector de Vallfogona i el seu context social i cultural".

El 12 de setembre esdevé una diada literàrio-sacerdotal a la que hi participaren gran quantitat de clergues i bisbes de Catalunya En l'acte acadèmic es tractaren els temes següents: 
"Aportació de l'Església a la cultura catalana en general i a la literatura en particular"
- "El Rec
tor de Vallfogo
na, sacerdot i poeta"

En aquelles jornades es va fer la presentació de diverses publicacions. El Sr. Torrell de Reus mostrà una curosa reedició dels goigs que es creu que sortiren de la ploma Vicent Garcia. 

  Aquell mateix estiu s'inaugurà un monòlit dedicat al biògraf més notable del Dr.Garcia, el canonge Ramón Corbella Llobet, fill il·lustre de Vallfogona i autor de diverses obres sobre la història del poble i del seu famós Rector. A l'ensems apareix una ben cuidada reedició revisada de El Rector de Vallfogona i els seus escrits, de Mn. Ramon Corbella. 

  Es distribuí una reproducció en format postal del retrat del Rector, obra del pintor Francesc Masriera, exposada a la Galeria de Catalans il·lustres i actualment en el Museu de la Ciutat (Barcelona). Tot plegat, un seguit d'esdeveniments inoblidables. 

Al 1982 una nova celebració. Ara es commemorava el quart centenari del naixement de F.Vicent Garcia.
Selectes actuacions se succeïren durant els mesos
 de juny , juliol i agost: Actuaren orfeons, esbarts i corals. S'impartiren conferències entre elles la magistral del Pare Batllori:  "El Rector de Vallfogona". Un esplèndid recital de cançó catalana amb Ramon Muntaner. Excel·lent declamació de poemes a càrrec de Núria Candela, precedit d'un erudit parlament sobre l'obra del Rector a càrrec del Prof. Albert Rossich. Un concert de música barroca i un altre de música renaixentista que va  interpretar molt dignament el grup Turba musici. Es proclamà el veredicte i el consecutiu lliurament de premis del certamen Corona Poètica.

La revista comarcal La Segarra va preparar una important aportació publicant l'opuscle monogràfic: Francesc Vicens Garcia i la seva època.
 

  Aquest mateix any sortí a la llum una ben documentada biografia:  Francesc-Vicenç Garcia, rector de VallfogonaL'autor és qui durant vint-i-quatre anys fou metge del Balneari de Vallfogona, el Dr. Antoni Mundo.  És un important treball en el que s'estudia a fons la personalitat del Rector en el context social de l'època en que va viure.

Seguint amb els diversos actes programats del IV Centenari del naixement del Rector de Vallfogona es realitzà un magnífic recital  poètico-musical que  fou la delícia dels assistents.   Es combinà la declamació de poemes del Rector, esplèndidament recitats per  Climent Forner intercalant-hi la interpretació de música antiga amb instruments de l'època. La Fundació d'Història i Art "Roger de Belfort" va enregistrar la vetllada en cinta magnètica.  Encapçala l'enregistrament un acurat esbós biogràfic.
 
Com a recordatori d'aquelles celebracions s'encunyà un medalló  que presenta en relleu el bust de Francesc-Vicent Garcia.

El plat fort fou la històrica reposició de la famosa Comèdia de Santa Bàrbara, una mena auto sagramental compost pel propi Rector de Vallfogona. La representació va anar a càrrec de l'Escola d'Art dramàtic de Tarragona i de l'Aula de Cant del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona.  Anys més tard, al 1987, Publicacions Universitàries de Barcelona editava i posava a la venda  el text sencer d'aquesta obra dramàtica.  És un estudi crític elaborat pels profs. A.Massip i  J.F. Massip.

►  Una placa commemorativa d'aquelles jornades inoblidables va ser descoberta pel Hble. President de la Generalitat Sr. Jordi Pujol i pel Arquebisbe de Tarragona Dr. J. Pont i Gol.

  El 18 d'agost del 1985, coincidint amb la restauració de l'església parroquial de Vallfogona i de la capella de Santa Bàrbara, es presentà, en la sala d'actes de la Fundació Roger de Belfort, la rellevant obra Antologia Poètica, Rector de Vallfogona, preparada curosament  pel professor n' Albert Rossich.

 
  Al 1987, Edicions 62 publica Francesc Vicent Gracia, història i mite del Rector de Vallfogona de n'Albert Rossich, que obté el XII premi Xarxa. Biografia crítica i anàlisi de la mitificació del personatge.  Treball minuciós i rigorós.  Obra de referència obligada.

  El músic tarragoní  en Joan Andreu i Garriga, prolífic compositor  de sardanes, rebé l'encàrrec per part de la Fundació d'Història i Art Roger de Belfort de confeccionar una sardana dedicada al Rector de Vallfogona que porta per nom Sardana del RectorL'any 1991 s'estrenà i enregistrà la nova composició que fou interpretada per primer cop per la cobla La Principal de Tarragona.

Al 1998 es commemorà a Vallfogona el 375è aniversari de la mort de F.Vicent Garcia. El dia senyalat, de bon matí, un repic de campanes tocant a morts deixà sorpresos i confosos els vallfogonins  fins que van saber que la tocada no era per cap difunt de la vila sinó que era en remembrança de l'òbit del rector que havia regit la seva parròquia 375 anys enrere. Bona part de la població va participar en un sopar popular on s'hi van recitar fragments del Cant d'agonia.  Dins dels actes commemoratius es va fer la presentació d'una nova publicació il·lustrada, obra del vallfogoní Domènec Corbella: Vallfogona, aigua i poesia a la vall del Corb, on s' hi fa una remarcable referència a la vida i obra del Rector. El poble commemorà, a l'ensems, el 875è aniversari de la fundació de la parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb.

  Surt també a la llum una videocasset (VHS): Vallfogona, història i poesia a la vall del Corb.  Una realització molt acurada i ben documentada en la que tot combinant el so i les imatges, es relata la història de la població, del temple parroquial i la del seu famós Rector.  Mn. Vicent va regir la parròquia des del l'any 1607 fins al1623.  En foren assessors de documentació històrica  A.Rossich i D.Corbella.

Una nova novel·la ha aparegut recentment (2006) on  F.Vicent Garcia hi juga un protagonisme destacat. L'acció es desenvolupa en l'època que a Catalunya campen una bona colla de bandolers enfrontats  (nyerros i cadells) i en ple funcionament de la Inquisició.  Se'ns dibuixa un Rector que vol relacionar-se amb l'elit social alhora que lluita per controlar els seus impulsos carnals.  Malda per introduir-se en el món de la noblesa per així aconseguir la fama i el reconeixement com a escriptor.   Jordi Arbonès amb Cavaller de fortuna torna a mantenir viva la memòria del nostre rector-poeta.

      I continua l'interès per l'obra del Rector.  Albert Roig s’emporta el II Premi de Narrativa Cristòfol Despuig de Tortosa 2006 amb Cecília de FlorejatsÉs un interessant treball assagístic sobre trets destacables de tortosins il·lustres amb tres parts.  La segona part la dedica íntegrament a presentar  un retrat i semblança de Francesc Vicent Garcia. El text és escrit en la forma dialectal tortosina tal com devia parlar el nostre Rector.  Cal notar que el títol escollit pel llibre és justament  el d'un  bell poema de Mn.Vicent encapçalà així: "A la senyora Cecília de Florejats d'edat de quinze anys"

El 9 de setembre del 2006 a Tarragona, davant de la Torre Minerva, la cobla La Principal de Tarragona en un concert memorable estrena una nova sardana a la memòria del Rector de Vallfogona composta per Tomàs Gil Membrado i que porta per títol Vallfogona al seu Rector.

  Museu del Rector de Vallfogona  El dia 25 d'agost del 2007, al poble de Vallfogona de Riucorb es posà fil  a l'agulla per endegar un vell projecte de destinar un local on recollir material d'interès relacionat amb la persona del Dr. Vicent Garcia.  L' acte informatiu de la iniciativa va ser precedit per una conferència a càrrec de Mn. Manel Fuentes Gasó, historiador i arxiver de l'Arquebisbat de Tarragona qui va glossar la figura del personatge.
El petit museu, que  en realitat és "Espai d'interpretació del Rector de Vallfogona",  està ubicat dins del temple parroquial.   L'agost del 2008 s'hi instal·laren uns plafons que amb els que es fa un recorregut  de la vida i obra literària del Rector com també uns apunts històrics de la
parròquia. Al bell mig del recinte s'hi ha assentat una simpàtica escultura del celebrat escolanet que tanta popularitat assolí com a protagonista de moltes de les contalles atribuïdes al Rector.
 
 
Dins dels actes organitzats en ocasió de la inauguració de la primera fase del muntatge del Museu cal destacar la conferència magistral del Prof. A. Rossich, especialista en literatura catalana del barroc i profund coneixedor de l'obra poètica de F.Vicent Garcia. Va descriure la trajectòria de l'acceptació pública de la seva obra en tres etapes ben definides: La de la glòria i dels elogis que és el període de la fama i la popularitat.  Més tard esdevé la decadència, els renaixentistes el critiquen despietadament i en promouen el descrèdit. I en l'ultima etapa es conrea la restitució del seu bon nom i la revalorització de l'obra  literària per situar-la en el lloc que li correspon. 

  Fa molt poc, ha sortit a la llum una nova obra que n'és coautor el Dr. Rossich en la que s'hi recull un centenar de composicions del segle XVII-XVIII entre les quals hi inclou una trentena de poemes del Rector, molts dels quals eren inèdits.  El títol del llibre és:  Poesia catalana del barroc. Antologia. 2008

El mateix mes d'agost, el grup "Llop's Teatre" de Reus va posar en escena una obra de teatre produïda i muntada pel mateix grup.  L'argument se centra en l'última etapa de la vida del Rector de Vallfogona, alhora que s'hi intercalà un episodi de la Comèdia de Santa Bàrbara. L'espectacle es  representà dins del mateix temple parroquial.  El recinte va resultar petit per encabir el gran nombre de vilatans i de forasters que estiuegen a Vallfogona que no es van voler perdre l'actuació teatral. Els actors varen ésser calorosament aplaudits pel públic assistent.  En la imatge s'hi pot veure l'actor que encarnava el personatge de mossèn Vicent Garcia.

També en aquest mes, es presentà un nou llibre: El Rector de Vallfogona i l'humor clerical català. Domènec Corbella ha compilat un bona colla d'anècdotes i llegendes que pot molt bé satisfer la curiositat de qui vol conèixer l'aspecte llegendari i festiu del Rector. Una breu biografia junt amb el relat d'episodis històrics i una important quantitat de notes que confereixen a l'obra un sobrevalor.  Sens dubte que aquesta ben estructurada obra omple un buit editorial sobretot des que s'exhaurí el recull de rondalles d'en Joan Amades.

El dia 22 d'agost de 2009 es va inaugurar solemnement l' Espai d'interpretació del Rector de Vallfogona.   Comprèn dues sales, ubicades en l'interior de dues capelles del temple parroquial, amb plafons murals en els que s'hi descriu la biografia i la importància de la seva obra poètica en una època heroica de les lletres catalanes.  En una de les sales s'hi exposa una escultura del Rector a talla natural i l'escolanet al seu costat.
Van presidir la cerimònia el Sr. Arquebisbe de Tarragona Jaume Pujo
l, el President de la Diputació i l'Alcalde de la vila Sr.Josep Mª Bonastre.  Protagonisme especial tingué l'actual ecònom de la Parròquia Mn. Joan F. Amigó, organitzador i promotor d'aquest projecte, junt amb Mn. Josep Moreno i Joan Curieses que havien regit anteriorment la parròquia de Vallfogona.  Després de la solemne celebració eucarística es van succeir un seguit de parlaments exaltant la figura del cèlebre Rector.  No hi va faltar l'al·locució del Professor Albert Rossich, eminent estudiós de l'obra del Dr. Garcia.  Tot seguit s'obrí el pas a les sales de l'Espai d'interpretació i es projectà un vídeo en el que es fa una versemblança de la vida i obra cèlebre Rector.  Les autoritats i seguici després de recorre la mostra exposada es dirigí cap a l'entrada exterior del temple, en el lloc anomenat cementiri de preveres, on es feu una ofrena floral a Francesc Vicent Garcia.  Es completà l'acte inaugural llegint alguns poemes del Rector acompanyats d'unes delicades melodies de violí.
S'edità un fulletó amb dos dels seus celebrats poemes l'Últim cant i l'epitafi Ací jau un escolà.

  S'ha enregistrat un DVD que conté l'escenificació una curiosa biografia de Francesc Vicent Garcia, preparat i editat per la Parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb.  Es va visionar per primera vegada dins dels actes d'inauguració  del Centre d'interpretació.  Ha estat l'impulsor del projecte Mn.Joan F.Amigó, en aquells dies rector de la Parròquia. El guió presenta un personatge que encarna la figura del Rector, que alhora es converteix en el seu propi biògraf.  Ell mateix explica les seves  vivències: els seus estudis, la seva relació amb la noblesa, l'amistat amb els bisbe, els seus viatges, l'obtenció de la rectoria i notaria de Vallfogona.   Dues escenes animen el relat: una és la l'acollida esmerçada  al bandoler Rocaguinarda en ocasió de la seva visita a Vallfogona i en l'altra representa el simpàtic encontre amb al noi que serà el seu estimat escolanet Pere, immortalitzat amb el cèlebre epitafi Ací jau un escolà.  També  és ben emotiu el moment de la seva agonia mentre va recitant fragments de l'Últim cant.

 El setmanari  El9NOU.cat ,en la seva edició per al Vallès Oriental, ofereix a l'octubre del 2013, mitjançant EL9TV una escenificació d'una insòlita entrevista, els convidats de la qual són el Rector de Vallfogona i el popular bandoler en Perot Rocaguinarda. Es comentava la celebració a la ciutat d'Olot d'uns actes commemoratius relacionats amb el bandoler que va patrullar per diferents indrets de Catalunya. Històricament sabem que en una ocasió Perot  va visitar el famós Rector de Vallfogona. Un elogiós sonet "Quan baixes de Montseny, valerós Roca..." que el Rector li va dedicar testimonia la veracitat d'aquesta trobada.
Clicant el fotograma adjunt.es reprodueix l'enregistrament del video de la conversa.

  Al novembre del 2014 Catalunya Radio dedica un programa a la figura Francesc Vicent Garcia, dins de la sèrie "En Guàrdia 1714-2014".que toca fets, aventures i heroïcitats de la història de Catalunya.  És un programa que conduïa n'Enric Calpena amb la col·laboració de J.M. Soler i Sabater i en aquest cas amb un convidat de luxe, el Prof. Albert Rossich, expert coneixedor del personatge.
Entrant a l'hemeroteca de l'emissora es pot es pot escoltar la retransmissió d'aquesta interessant l'entrevista on es glosa amb magistral rigor la importància de F.Vicent Garcia en la seva època.

Una vegada més el Prof. Albert Rossich ens sorprèn, després d'una llarga recerca, amb un nou treball referit a l'il·lustre Rector de Vallfogona . És un estudi amb edició crítica de dues obres barroques en les que s’exalcen els mèrits de dos personatges que serien nomenats Rectors de l’Estudi General de Lleida. Es tracta de dos panegírics, un dels quals és  l'Oració panegírica que  F. Vicent Garcia va redactar i ell mateix recità  l’any 1613 en la Paeria  de la ciutat de Lleida en l'acte acadèmic celebrat per  nomenar Felip de Berga nou Rector de l’Estudi General de Lleida.
Més informació referent a l’Oració Panegírica i uns fragments de l'obra
es troben a
l'espai Mostra poètica
A
quest important estudi del Dr. Rossich fou guardonat amb el Premi Internacional de Recerca en Filologia Catalana Joan Solà (2019) Segons el jurat, «és un treball filològic clàssic i exhaustiu, presentat amb una extrema pulcritud i elaborat amb un inqüestionable rigor científic».  És un  estudi crític dels textos amb notes, comentaris i amb dades referencials sobre els protagonistes dels panegírics.  L’obra l'ha publicat amb el títol Dos panegírics d'Andreu Rey d'Artieda (1604) i Vicent Garcia (1613) pronunciats a l'Estudi General de Lleida. Edició crítica  Edicions de la Universitat de Lleida, 2019.
 

   Més esdeveniments

placa ceràmica commemorativa de la cloenda de les festes de IV centenari del naixement de F.Vicent Garcia
presidida pel M.H. President de la Generalitat Jordi Pujol (1982)