Fets més recents  
Fets i actes als nostres dies


 
Finalment ja s'ha conegut quan i on va néixer el Rector de Vallfogona !

 Durant molts anys la data de naixement de Francesc Vicent Garcia ha estat un veritable enigma que mai s'havia ben resolt.. Tots els biògrafs  plantejaren enginyoses hipòtesis però sense arribar a assolir una conclusió certa. Comunament es venia acceptant que F-Vicent Garcia era oriünd de Tortosa  i es situava el seu naixement cap a finals de l'any 1578 o principis del 1579.
La persistent tasca de recerca del Prof. Albert Rossich finalment ha culminat amb una important troballa  que resol definitivament aquest dubte històric: quan i on va néixer el famós Rector de Vallfogona. Ara sabem amb certesa que  no va néixer a Tortosa, com fins ara es venia afirmant, sinó que nasqué a Saragossa  i allí és on va ser batejat el 23 de gener del 1579 segons ho testifica la corresponent partida de naixement.  Aquest document es conserva actualment al Archivo de Protocolos de Zaragoza,
El Setmanari l’Ebre  ha publicat, amb primícia, aquesta notícia en la seva edició en paper, el mes de juliol de 2019, en un article de n'Enric Querol, historiador que ha compartit recerca amb n'Albert Rossich.


   Musicant el Rector de Vallfogona.

 Un grup de canta-autors del Baix Ebre,
Pili Cugat i Carlos Lupprian posen música i interpreten textos del Rector de Vallfogona.
É
s "un duet que es dedica des de principis del 2016 a la música d’autor. Els uneix l’amor a la música i la poesia, i una forta estima a la natura i els paisatges de les Terres de l’Ebre. L’aigua ha estat fil conductor del nostre treball des dels seus inicis, on s’uneix la sensibilitat creativa, l’experiència i els coneixements com a músic i com a productor musical del Carlos, amb l’apassionament i el sentiment de la veu de Pili"

E
l maig de 2020 realitzaren una actuació telemàtica en directe interpretant poemes musicats de Francesc Vicent Garcia i a l'agost del mateix any, al poble de Vallfogona  de Riucorb, presentaren una audició presencial amb noves cançons.

 

Constitució d'un arxiu bibliogràfic del Rector a Vallfogona

El dia 9 d'octubre (2021) en  les dependències de l'Ajuntament de Vallfogona es va crear un arxiu de llibres i documents diversos relacionats amb la insigne figura de F.Vicent Gracia. En la sala de reunions s'instal·là una vitrina on s'hi va diposità una donació d'Alfred Santacana Gassull, consistent en una quarantena de llibres, publicacions diverses, material audiovisual, postals, auques... Són d'esperar altres donacions que vagin ampliant i convertint aquest recull  bibliogràfic en un punt de referència documental del Rector de Vallfogona.
A la imatge del costat es visualitza la signatura del lliurament amb l'alcalde de la vila Sr. Francesc Llobet.

 
  Notícia rellevant.
 
 El 10 de febrer de 2022 n’Albert Rossich pronuncià un memorable discurs en l’acte de recepció d’Acadèmic Electe a la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. En el curs de la intervenció, el nou Acadèmic, va anuncià la propera publicació del primer volum de l’edició crítica  de les obres de F.Vicent Garcia en la  que hi ve treballant durant anys.  Després d'incansable recerca  presenta  la relació d’obres  que són autèntiques i alhora senyala alguns poemes publicats  considerats  dubtosos i altres que han estat falsament atribuïts. Com és evident aquesta notícia fa palès que unes quantes obres divulgades durant tres cents anys són apòcrifes.
Amb aquest estudi crític, junt amb el descobriment de la veritable de la data de naixement, tants anys discutida, i el definitiu coneixement de l’obra autèntica, Albert Rossich ha situat la figura de Garcia al lloc que li corresponia en la història de la literatura catalana. El Rector de Vallfogona és
sens cap dubte el poeta més important del barroc català, encara que popularment, ha estat més ben conegut com un capellanet al que se li atribueixen les mil  i una historietes, obviant massa sovint el seu gran mèrit literari i lingüístic.

Al nostre Rector li han rentat la cara

   

A la part més alta de la façana de l'Ajuntament de Tarragona des de l'any 1865 hi ha un bust de F.Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, creat en homenatge a la seva obra poètica

Amb tants anys a la intempèrie la figura s'havia anat deteriorant.   Al mes de juny de 2022, l'Ajuntament de la ciutat va restaurar l'escultura, fet que ara permet una visió més autèntica de la figura, alhora que se'n realcen les belles formes.
És una manufactura esculpida per en Bernat Verderol.

Fotografia: Josep Sanchez

Nova imatge del Rector

Una Comissió gestora projecta un seguit d'actes per l'any 2023 per celebrar el 400 aniversari del traspàs de F.Vicent Garcia.  Un dels propòsits és  que l'any 2023 sigui l' ANY DEL RECTOR DE VALLFOGONA.  L'Ajuntament i la Comissió porten a terme diverses gestions a la Generalitat, amb la col·laboració d'altres persones del món polític i cultural, per sol·licitar-ne la declaració oficial.
El dia 10 de juliol del 2022 esdevingué el primer acte públic relacionat amb l'Any Rector de Vallfogona.
 Per bé que existeixen nombroses pintures i dibuixos que han pretès representar el rostre de F.Vicent Garcia, s'ha encarregat a l'eminent il·lustrador Ignasi Blanch de crear una nova imatge del Rector en motiu de les celebracions de l'any 2023.
Va obrir l'acte l'alcalde de Vallfogona el Sr.Francesc Llobet. Intervingué també el diputat Marc Rovira qui va expressar el suport de la Diputació de Tarragona a aquesta iniciativa. A continuació membres de la Comissió van exposar una semblança de l'autor de la nova figura de F.Vicent Garcia.
Es va penjar una pancarta al fons de l'escenari amb la nova imatge, fet que fou rebut amb calorosos aplaudiments.
Tot seguit Ignasi Blanch va fer la presentació de la seva obra al mateix temps que, emocionat, manifestà el seu agraïment pel reconeixement mostrat per part del nombrós públic assistent.

  2023 Any del Rector de Vallfogona

El dia 30 d’agost del 2022, el Govern de la Generalitat de Catalunya proclamà  Any del Rector de Vallfogona el 2023. És el reconeixement oficial de Dr. Francesc Vicent Garcia  (1579-1623) com a personatge il·lustre del nostre país.
En els diversos projectes de la Comissió organitzadora  per celebrar els 400 anys del decés de Francesc Vicent Garcia hi havia una ambiciosa idea d’aconseguir, exitosament assolida, l’aprovació oficial aquest aniversari com  Any del Rector de Vallfogona.
La sol·licitud es tramità amb el suport de l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb i amb la important complexitat de destacades personalitats de la cultura i d’altres Entitats.   Es presentà un ampli  dossier on s’hi documentà el perfil i la celebritat d’aquest peculiar mossèn que, amb els pocs anys que visqué, fou el més notable poeta del barroc català junt amb una popularitat que ha perdurat fins els nostres dies.  Va  escriure poesia amorosa, faules mitològiques, poemes satírics i una comèdia hagiogràfica. Ferm sostenidor de l’idioma en l’època que el castellà entrava amb força en la societat catalana.  Ell sempre i només va escriure en català.
S’hi va fer referència també als diversos actes commemoratius que històricament  s’han realitzat a la seva memòria.
Es conclou el document anunciant un conjunt de propostes  que la Comissió gestora pensa portar a terme, durant l’any 2023, per festejar el 400è aniversari del traspàs de Francesc Vicent Garcia. Any del Rector de Vallfogona.

  Cantant al Rector de Vallfogona

2023. Ja som a l’Any del Rector de Vallfogona i comencen a sorgir notícies arreu sobre projectes i actes que s’aniran efectuant  durant aquest IV Centenari de l’òbit de Francesc Vicent Garcia.  Precisament acabo de rebre un missatge de Pili Cugat i d’en Carles Lupprian en el que em fan coneixedor de la presentació  de l’àlbum “Cantant al Rector de Vallfogona”.  Són  d’onze poemes del Rector, musicats i interpretats per aquest conegut duet de les terres de l’Ebre. Ho han presentat en un CD i en altres mitjans digitals. Tres dels  títols  es poden escoltar en aquesta web si us dirigiu a secció de Textos musicats de F.Vicent Garcia. 

 

Tant te vull com la ovella vol al llop
Que cegament amor
A una hermosa dama de cabell negre
A una zelosa Aurora
Encareix a un gran amor
A la extranyesa d'una donzella
Al desterro
L'amant trist
A les vanitats mundanes
Al crític lector

Queixes a Cupido

 Presentació oficial de l'Any del Rector de Vallfogona 2023

A Barcelona, el dia 26 de gener, al Palau Marc, seu del Departament de Cultura de la Generalitat, es realitzà l'apertura oficial de l'Any del Rector de Vallfogona en ocasió del quart centenari de la seva mort.  Aquesta nominació té com a finalitat aconseguir situar la figura de F.Vicent Garcia al lloc que li correspon com a principal poeta català del barroc i alhora divulgar la seva obra per diferents mitjans i editar-ne noves publicacions.  En la roda de premsa, la directora de la Institució de les Lletres catalanes Iraskun Arretxe i el comissari de l'Any Rector Josep Pedral exposaren el sentit d'aquesta celebració, alhora que van fer pública la copiosa  quantitat de projectes que es portaran terme, tant al poble de Vallfogona de Riucorb com arreu de Catalunya.  La Comissió organitzadora està preparant la programació de diferents actes culturals, lúdics i musicals que s'aniran efectuant durant tot l'any.  Una jornada molt especial tindrà lloc el 2 de setembre al poble de Vallfogona on l'insigne poeta va exercir el seu ministeri sacerdotal, el seu ingeni poètic i on hi va morir el 2 de setembre de 1623,
Entre el públic assistent s'hi va poder veure l'alcalde de Vallfogona en Francesc Llobet, la directora dels Serveis Territorials de Tarragona, el profesor Albert Rossich i Marc Sogues, l'il·lustrador Ignasi Blanc dissenyador del logo de l'AnyRector, el grup ebrenc que musica i canta poemes de Vicent Garcia Pili Cugat i Carlos Luprian i,obviament, diversos membres de la Comissió organitzadora amb el cap impulsor en Modest Corbella,

Dia Mundial de la Poesia 2023. Una històrica jornada.

La Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO  en ocasió de celebrar-se el Dia Mundial de la Poesia 2023 han consensuat  l’elecció d’un poeta i d’un poema.  Aquest any s’ha elegit Francesc Vicent Garcia, més conegut com El Rector de Vallfogona, coincidint precisament  amb la commemoració del Quart Centenari del seu traspàs i del nomenament oficial de l’Any del Rector de Vallfogona 2023. El poema seleccionat és el sonet  Tant si baixes la vista vers la immunda, que per la seva difusió ha estat traduït a més de vint idiomes.
Arreu s’han realitzat actes commemoratius:  Girona, Tarragona, Vic, Reus, Tortosa, Ripollet, Sant Adrià, Sant Miquel de Fluvià, Mallorca, Menorca, Andorra, l’Alguer ... I naturalment... a Vallfogona de Riucorb, on colla d'alumnes d’una escola de Barcelona, han visitat  la vila on hi va viure fa quatre cents anys el Rector-poeta, per fer-hi una Ruta literària.. 
A Barcelona s'hi portà a terme l’acte central amb el programa Sempre seràs un ase.
Es projectà un audiovisual de Flor Aliberti i l’Auca del Rector de Vallfogona preparada per Marc Torrent i Josep Pedrals.
Tot seguit es representà de l’ Epitafi de la fama del Rector de Vallfogona, en boca del seu escolà i la seva majordona, per Marc Rossich, Oriol Genís i Berta Giraut.
Jordi Riu i alumnes de la Xarxa Llull van llegir el sonet escollit i el Grup de trap P.A.W.N Gang  en va fer una reinterpretació musical.
Interessant diàleg entre  l’escriptor Raül Garrigasait i la historiadora Maria Garganté sobre la rellevància de la figura del Rector de Vallfogona en el barroc català.
Izaskun Arretxe, directora de l’Institut de les Lletres Catalanes va dir: Ahir (Dia de la Poesia) pel Rector de Vallfogona va ser un gran dia, però no pararem de fer coses tot l’any perquè se segueixi llegint sempre.

                        
  Primera Ruta literària Rector de Vallfogona?

Vallfogona de Riucorb, el 21 de març, Dia Mundial de la poesia 2023, rep la visita d’ un centenar d’estudiants d’una escola de Barcelona per realitzar una activitat cultural en forma  de ruta literària de la poesia del Rector de Vallfogona.
Han estat rebuts per l’alcalde del poble i membres de la Comissió organitzadora dels actes  commemoratius del Quart Centenari de la mort de Francesc Vicent Garcia  i que alhora és l’entitat promotora de  la celebració oficial de l’Any del Rector de Vallfogona 2023.
La visita ha estat preparada per membres de la Comissió que han acompanyat i guiat la comitiva estudiantil  pels carrers de la vila, on fa quatre cents anys hi va viure l’excels poeta del barroc, el popularment conegut com el Rector de Vallfogona.  Els joves batxillers van poder  llegir fragments dels seus poemes en els plafons ceràmics fitxats en nombroses parets de la població i veure el monument dedicat a l’insigne Rector-poeta.   També van visitar l’Espai d’interpretació del Rector de Vallfogona situat en dues sales a l’interior del temple parroquial.  Allí hi van poder veure la làpida  on hi ha gravat el cèlebre epitafi de l’escolanet,  “Ací jau un escolà, del temple de Vallfogona...“ Aquí és on estan enterrades les  despulles del llegendari escolà, protagonista d’innombrables contalles amb el Rector.
Un dia esplèndid, ple d’història i de poesia.


foto de NOVA CONCA

Els alcaldes i alcaldesses de la Comarca reunits a Vallfogona


L’Ajuntament de Vallfogona i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà convidà els alcaldes dels municipis de la Comarca, a un acte institucional en ocasió de celebrar-se l’Any del Rector de Vallfogona 2023.
El dia 24 d’abril,  arribaren a la població un bon nombre d’alcaldes i alcaldesses per prendre part en una trobada  informativa relacionada amb el mossèn que va ser rector de la Parròquia de Vallfogona fa quatre cents anys, en Francesc Vicent Garc
ia, popularment anomenat El Rector de Vallfogona.
Al capvespre la no
mbrosa comitiva es va reunir al temple parroquial, on el batlle de la vila en Francesc Llobet, els donà la benvinguda i breument comunicar el motiu d’aquesta convocatòria. La Generalitat de Catalunya ha declarat oficialment el 2023 Any del Rector de Vallfogona.
A l’ensems el poble pre
para una seguit d’activitats per commemorar el Quart Centenari de l’òbit de F.Vicent Garcia.
Tot seguit prengué la paraula la Sra. Carme Pallàs, presidenta del Consell
Comarcal ressaltà la figura del Rector de Vallfogona.
Es recitaren poemes. I en Modest Corbella de la Comissió del IV Centenari,
explicà als assistents les nombroses activitats a realitzar durant aquest any a Vallfogona i a diferents localitats catalanes amb la col·laboració de l’Institut de les Lletres Catalanes i molt en especial la gran festa final que tindrà lloc a Vallfogona el mes de setembre per rememorar l’òbit de Mn.F.Vicent Garcia. Seguidament es va fer una visita guiada l’Espai d’interpretació del Rector situat dins del temple. I es va concloure la jornada amb un refrigeri.

   Efemèrides           Sortir