Fets recents
Fets i actes als nostres dies


 
Finalment ja s'ha conegut quan i on va néixer el Rector de Vallfogona !

 Durant molts anys la data de naixement de Francesc Vicent Garcia ha estat un veritable enigma que mai s'havia ben resolt.. Tots els biògrafs  plantejaren enginyoses hipòtesis però sense arribar a assolir una conclusió certa. Comunament es venia acceptant que F-Vicent Garcia era oriünd de Tortosa  i es situava el seu naixement cap a finals de l'any 1578 o principis del 1579.
La persistent tasca de recerca del Prof. Albert Rossich finalment ha culminat amb una important troballa  que resol definitivament aquest dubte històric: quan i on va néixer el famós Rector de Vallfogona. Ara sabem amb certesa que  no va néixer a Tortosa, com fins ara es venia afirmant, sinó que nasqué a Saragossa  i allí és on va ser batejat el 23 de gener del 1579 segons ho testifica la corresponent partida de naixement.  Aquest document es conserva actualment al Archivo de Protocolos de Zaragoza,
El Setmanari l’Ebre  ha publicat, amb primícia, aquesta notícia en la seva edició en paper, el mes de juliol de 2019, en un article de n'Enric Querol, historiador que ha compartit recerca amb n'Albert Rossich.


   Musicant el Rector de Vallfogona.

 Un grup de canta-autors del Baix Ebre,
Pili Cugat i Carlos Lupprian posen música i interpreten textos del Rector de Vallfogona.
É
s "un duet que es dedica des de principis del 2016 a la música d’autor. Els uneix l’amor a la música i la poesia, i una forta estima a la natura i els paisatges de les Terres de l’Ebre. L’aigua ha estat fil conductor del nostre treball des dels seus inicis, on s’uneix la sensibilitat creativa, l’experiència i els coneixements com a músic i com a productor musical del Carlos, amb l’apassionament i el sentiment de la veu de Pili"

E
l maig de 2020 realitzaren una actuació telemàtica en directe interpretant poemes musicats de Francesc Vicent Garcia i a l'agost del mateix any, al poble de Vallfogona  de Riucorb, presentaren una audició presencial amb noves cançons.

 

Constitució d'un arxiu bibliogràfic del Rector a Vallfogona

El dia 9 d'octubre (2021) en  les dependències de l'Ajuntament de Vallfogona es va crear un arxiu de llibres i documents diversos relacionats amb la insigne figura de F.Vicent Gracia. En la sala de reunions s'instal·là una vitrina on s'hi va diposità una donació d'Alfred Santacana Gassull, consistent en una quarantena de llibres, publicacions diverses, material audiovisual, postals, auques... Són d'esperar altres donacions que vagin ampliant i convertint aquest recull  bibliogràfic en un punt de referència documental del Rector de Vallfogona.
A la imatge del costat es visualitza la signatura del lliurament amb l'alcalde de la vila Sr. Francesc Llobet.

 
  Notícia rellevant.
 
 El 10 de febrer de 2022 n’Albert Rossich pronuncià un memorable discurs en l’acte de recepció d’Acadèmic Electe a la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. En el curs de la intervenció, el nou Acadèmic, va anuncià la propera publicació del primer volum de l’edició crítica  de les obres de F.Vicent Garcia en la  que hi ve treballant durant anys.  Després d'incansable recerca  presenta  la relació d’obres  que són autèntiques i alhora senyala alguns poemes publicats  considerats  dubtosos i altres que han estat falsament atribuïts. Com és evident aquesta notícia fa palès que unes quantes obres divulgades durant tres cents anys són apòcrifes.
Amb aquest estudi crític, junt amb el descobriment de la veritable de la data de naixement, tants anys discutida, i el definitiu coneixement de l’obra autèntica, Albert Rossich ha situat la figura de Garcia al lloc que li corresponia en la història de la literatura catalana. El Rector de Vallfogona és
sens cap dubte el poeta més important del barroc català, encara que popularment, ha estat més ben conegut com un capellanet al que se li atribueixen les mil  i una historietes, obviant massa sovint el seu gran mèrit literari i lingüístic.

Al nostre Rector li han rentat la cara

   

A la part més alta de la façana de l'Ajuntament de Tarragona des de l'any 1865 hi ha un bust de F.Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, creat en homenatge a la seva obra poètica

Amb tants anys a la intempèrie la figura s'havia anat deteriorant.   Al mes de juny de 2022, l'Ajuntament de la ciutat va restaurar l'escultura, fet que ara permet una visió més autèntica de la figura, alhora que se'n realcen les belles formes.
És una manufactura esculpida per en Bernat Verderol.

Fotografia: Josep Sanchez

Nova imatge del Rector

Una Comissió gestora projecta un seguit d'actes per l'any 2023 per celebrar el 400 aniversari del traspàs de F.Vicent Garcia.  Un dels propòsits és  que l'any 2023 sigui l' ANY DEL RECTOR DE VALLFOGONA.  L'Ajuntament i la Comissió porten a terme diverses gestions a la Generalitat, amb la col·laboració d'altres persones del món polític i cultural, per sol·licitar-ne la declaració oficial.
El dia 10 de juliol del 2022 esdevingué el primer acte públic relacionat amb l'Any Rector de Vallfogona.
 Per bé que existeixen nombroses pintures i dibuixos que han pretès representar el rostre de F.Vicent Garcia, s'ha encarregat a l'eminent il·lustrador Ignasi Blanch de crear una nova imatge del Rector en motiu de les celebracions de l'any 2023.
Va obrir l'acte l'alcalde de Vallfogona el Sr.Francesc Llobet. Intervingué també el diputat Marc Rovira qui va expressar el suport de la Diputació de Tarragona a aquesta iniciativa. A continuació membres de la Comissió van exposar una semblança de l'autor de la nova figura de F.Vicent Garcia.
Es va penjar una pancarta al fons de l'escenari amb la nova imatge, fet que fou rebut amb calorosos aplaudiments.
Tot seguit Ignasi Blanch va fer la presentació de la seva obra al mateix temps que, emocionat, manifestà el seu agraïment pel reconeixement mostrat per part del nombrós públic assistent.

  2023 Any del Rector de Vallfogona

El dia 30 d’agost del 2022, el Govern de la Generalitat de Catalunya proclamà  Any del Rector de Vallfogona el 2023. És el reconeixement oficial de Dr. Francesc Vicent Garcia  (1579-1623) com a personatge il·lustre del nostre país.
En els diversos projectes de la Comissió organitzadora  per celebrar els 400 anys del decés de Francesc Vicent Garcia hi havia una ambiciosa idea d’aconseguir, exitosament assolida, l’aprovació oficial aquest aniversari com  Any del Rector de Vallfogona.
La sol·licitud es tramità amb el suport de l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb i amb la important complexitat de destacades personalitats de la cultura i d’altres Entitats.   Es presentà un ampli  dossier on s’hi documentà el perfil i la celebritat d’aquest peculiar mossèn que, amb els pocs anys que visqué, fou el més notable poeta del barroc català junt amb una popularitat que ha perdurat fins els nostres dies.  Va  escriure poesia amorosa, faules mitològiques, poemes satírics i una comèdia hagiogràfica. Ferm sostenidor de l’idioma en l’època que el castellà entrava amb força en la societat catalana.  Ell sempre i només va escriure en català.
S’hi va fer referència també als diversos actes commemoratius que històricament  s’han realitzat a la seva memòria.
Es conclou el document anunciant un conjunt de propostes  que la Comissió gestora pensa portar a terme, durant l’any 2023, per festejar el 400è aniversari del traspàs de Francesc Vicent Garcia. Any del Rector de Vallfogona.

  Cantant al Rector de Vallfogona

2023. Ja som a l’Any del Rector de Vallfogona i comencen a sorgir notícies arreu sobre projectes i actes que s’aniran efectuant  durant aquest IV Centenari de l’òbit de Francesc Vicent Garcia.  Precisament acabo de rebre un missatge de Pili Cugat i d’en Carles Lupprian en el que em fan coneixedor de la presentació  de l’àlbum “Cantant al Rector de Vallfogona”.  Són  d’onze poemes del Rector, musicats i interpretats per aquest conegut duet de les terres de l’Ebre. Ho han presentat en un CD i en altres mitjans digitals. Tres dels  títols  es poden escoltar en aquesta web si us dirigiu a secció de Textos musicats de F.Vicent Garcia. 

 

Tant te vull com la ovella vol al llop
Que cegament amor
A una hermosa dama de cabell negre
A una zelosa Aurora
Encareix a un gran amor
A la extranyesa d'una donzella
Al desterro
L'amant trist
A les vanitats mundanes
Al crític lector

Queixes a Cupido

 Presentació oficial de l'Any del Rector de Vallfogona 2023

A Barcelona, el dia 26 de gener, al Palau Marc, seu del Departament de Cultura de la Generalitat, es realitzà l'apertura oficial de l'Any del Rector de Vallfogona en ocasió del quart centenari de la seva mort.  Aquesta nominació té com a finalitat aconseguir situar la figura de F.Vicent Garcia al lloc que li correspon com a principal poeta català del barroc i alhora divulgar la seva obra per diferents mitjans i editar-ne noves publicacions.  En la roda de premsa, la directora de la Institució de les Lletres catalanes Iraskun Arretxe i el comissari de l'Any Rector Josep Pedral exposaren el sentit d'aquesta celebració, alhora que van fer pública la copiosa  quantitat de projectes que es portaran terme, tant al poble de Vallfogona de Riucorb com arreu de Catalunya.  La Comissió organitzadora està preparant la programació de diferents actes culturals, lúdics i musicals que s'aniran efectuant durant tot l'any.  Una jornada molt especial tindrà lloc el 2 de setembre al poble de Vallfogona on l'insigne poeta va exercir el seu ministeri sacerdotal, el seu ingeni poètic i on hi va morir el 2 de setembre de 1623,
Entre el públic assistent s'hi va poder veure l'alcalde de Vallfogona en Francesc Llobet, la directora dels Serveis Territorials de Tarragona, el profesor Albert Rossich i Marc Sogues, l'il·lustrador Ignasi Blanc dissenyador del logo de l'AnyRector, el grup ebrenc que musica i canta poemes de Vicent Garcia Pili Cugat i Carlos Luprian i,obviament, diversos membres de la Comissió organitzadora amb el cap impulsor en Modest Corbella,

Dia Mundial de la Poesia 2023. Una històrica jornada.

La Institució de les Lletres Catalanes i la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO  en ocasió de celebrar-se el Dia Mundial de la Poesia 2023 han consensuat  l’elecció d’un poeta i d’un poema.  Aquest any s’ha elegit Francesc Vicent Garcia, més conegut com El Rector de Vallfogona, coincidint precisament  amb la commemoració del Quart Centenari del seu traspàs i del nomenament oficial de l’Any del Rector de Vallfogona 2023. El poema seleccionat és el sonet  Tant si baixes la vista vers la immunda, que per la seva difusió ha estat traduït a més de vint idiomes.
Arreu s’han realitzat actes commemoratius:  Girona, Tarragona, Vic, Reus, Tortosa, Ripollet, Sant Adrià, Sant Miquel de Fluvià, Mallorca, Menorca, Andorra, l’Alguer ... I naturalment... a Vallfogona de Riucorb, on colla d'alumnes d’una escola de Barcelona, han visitat  la vila on hi va viure fa quatre cents anys el Rector-poeta, per fer-hi una Ruta literària.. 
A Barcelona s'hi portà a terme l’acte central amb el programa Sempre seràs un ase.
Es projectà un audiovisual de Flor Aliberti i l’Auca del Rector de Vallfogona preparada per Marc Torrent i Josep Pedrals.
Tot seguit es representà de l’ Epitafi de la fama del Rector de Vallfogona, en boca del seu escolà i la seva majordona, per Marc Rossich, Oriol Genís i Berta Giraut.
Jordi Riu i alumnes de la Xarxa Llull van llegir el sonet escollit i el Grup de trap P.A.W.N Gang  en va fer una reinterpretació musical.
Interessant diàleg entre  l’escriptor Raül Garrigasait i la historiadora Maria Garganté sobre la rellevància de la figura del Rector de Vallfogona en el barroc català.
Izaskun Arretxe, directora de l’Institut de les Lletres Catalanes va dir: Ahir (Dia de la Poesia) pel Rector de Vallfogona va ser un gran dia, però no pararem de fer coses tot l’any perquè se segueixi llegint sempre.

                        
  Primera Ruta literària Rector de Vallfogona?

Vallfogona de Riucorb, el 21 de març, Dia Mundial de la poesia 2023, rep la visita d’ un centenar d’estudiants d’una escola de Barcelona per realitzar una activitat cultural en forma  de ruta literària de la poesia del Rector de Vallfogona.
Han estat rebuts per l’alcalde del poble i membres de la Comissió organitzadora dels actes  commemoratius del Quart Centenari de la mort de Francesc Vicent Garcia  i que alhora és l’entitat promotora de  la celebració oficial de l’Any del Rector de Vallfogona 2023.
La visita ha estat preparada per membres de la Comissió que han acompanyat i guiat la comitiva estudiantil  pels carrers de la vila, on fa quatre cents anys hi va viure l’excels poeta del barroc, el popularment conegut com el Rector de Vallfogona.  Els joves batxillers van poder  llegir fragments dels seus poemes en els plafons ceràmics fitxats en nombroses parets de la població i veure el monument dedicat a l’insigne Rector-poeta.   També van visitar l’Espai d’interpretació del Rector de Vallfogona situat en dues sales a l’interior del temple parroquial.  Allí hi van poder veure la làpida  on hi ha gravat el cèlebre epitafi de l’escolanet,  “Ací jau un escolà, del temple de Vallfogona...“ Aquí és on estan enterrades les  despulles del llegendari escolà, protagonista d’innombrables contalles amb el Rector.
Un dia esplèndid, ple d’història i de poesia.


foto de NOVA CONCA

Els alcaldes i alcaldesses de la Comarca reunits a Vallfogona


L’Ajuntament de Vallfogona i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà convidà els alcaldes dels municipis de la Comarca, a un acte institucional en ocasió de celebrar-se l’Any del Rector de Vallfogona 2023.
El dia 24 d’abril,  arribaren a la població un bon nombre d’alcaldes i alcaldesses per prendre part en una trobada  informativa relacionada amb el mossèn que va ser rector de la Parròquia de Vallfogona fa quatre cents anys, en Francesc Vicent Garc
ia, popularment anomenat El Rector de Vallfogona.
Al capvespre la no
mbrosa comitiva es va reunir al temple parroquial, on el batlle de la vila en Francesc Llobet, els donà la benvinguda i breument comunicar el motiu d’aquesta convocatòria. La Generalitat de Catalunya ha declarat oficialment el 2023 Any del Rector de Vallfogona.
A l’ensems el poble pre
para una seguit d’activitats per commemorar el Quart Centenari de l’òbit de F.Vicent Garcia.
Tot seguit prengué la paraula la Sra. Carme Pallàs, presidenta del Consell
Comarcal ressaltà la figura del Rector de Vallfogona.
Es recitaren poemes. I en Modest Corbella de la Comissió del IV Centenari,
explicà als assistents les nombroses activitats a realitzar durant aquest any a Vallfogona i a diferents localitats catalanes amb la col·laboració de l’Institut de les Lletres Catalanes i molt en especial la gran festa final que tindrà lloc a Vallfogona el mes de setembre per rememorar l’òbit de Mn.F.Vicent Garcia. Seguidament es va fer una visita guiada l’Espai d’interpretació del Rector situat dins del temple. I es va concloure la jornada amb un refrigeri.

Poesies del Rector rondant pel món.

Després diversos entrebancs, un llibre centenari, va aterrà al poble de Vallfogona. Diem “va aterrà” perquè va fer un llarg camí: de Catalunya a l’Uruguai, d'Uruguai a Catalunya, de Catalunya a Suïssa i de Suïssa a Vallfogona.
Es tracta d’un exemplar antic, gairebé impossible d’aconseguir actualment. És una edició de l’any 1840 de poesies del Rector de Vallfogona que porta per títol Poesies jocoses i sèries del cèlebre Dr. F.Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.
És una donació d’en Pere Canyameres, català resident a Suïssa. Després de les moltes peripècies que ocorregueren per a la conservació d’aquest llibre, el seu propietari d'herència familiar, per evitar-ne la desaparició va decidir de transferir-lo al poble de Vallfogona on hi visqué el famós Rector. El dia 5 d’abril 2023, l’actual secretari del Cercle Català  de Lausana, en nom del Sr, Canyameres, es desplaçà a Vallfogona per fer-hi el lliurament de l’esmentada obra.  En absència de l’alcalde de la vila recollí
l’històric llibre la regidora Cecília Santacana.
La preuada donació s’integrarà en el Fons bibliogràfic del Rector de Vallfogona situat als locals de l’Ajuntament, creat el 9 d’octubre del 2021,

El Sant Jordi de l’Any del Rector 2023 a Vallfogona

A tot Catalunya aquesta és una festa entranyable, llibres, roses arreu, dia dels enamorats.    A Vallfogona, enguany, coincidint amb la celebració oficial de l’Any del Rector i el IV Centenari del seu traspàs ha estat una diada molt especial. Especial perquè s’hi han presentat tres llibres relacionats amb la figura de F. Vicent Garcia.
 

          


Una biografia actualitzada del Rector per l’historiador tortosí  Enric Querol-  Editat amb el títol Francesc Vicent Garcia, poeta barroc. Vida i misteris del Rector de Vallfogona. És satisfactori disposar una obra amb rigor històric que ens permet conèixer una mica millor la vida del famós Rector.
     Una segona edició revisada de El Rector de Vallfogona i l’humor clerical català , obra d’un estudiós del Rector, el vallfogoní
Domènec Corbella.
    Jaume Fàbrega, eminent crític gastronòmic, presentà personalment la seva obra La cuina del barroc en temps del Rector de Vallfogona. És  un llibre de receptes i curiositats gastronòmiques combinades amb poesies del cèlebre poeta barroc.

    I canviant de tema, el celler Estol Verd de Rodonyà va fer la presentació d’un vi elaborat especialment per commemorar l’Any del Rector. S’ha anomenat Ribera del Seniol ,amb etiqueta dissenyada per Ignasi Blanch.

És tracta d’un vi artesanal saumoll, varietat tradicional que conreava la majoria de les cases de Vallfogona. Molt probablement aquest és el vi que es bevia al poble en temps del Rector.

Els assistents a l’acte van poder degustar i brindar amb aquest vi rememoratiu d’un passat conreu vinicultor al poble de Vallfogona.
 

 Llegir per parlar, llegir per aprendre

   

La Secretaria de Política Lingüística aquest any,ha volgut també col·laborar en els actes commemoratius  de l’Any del Rector de Vallfogona 2023, coincidint amb el quart centenari de la mort del  Rector de Vallfogona. Ha dedicat  el Quadern nº 83 Llegir per parlar, llegir per aprendre al cèlebre poeta del barroc, Francesc Vicent Garcia.
Aquest Quadern ha estat preparat per Mireia Estapé amb la col•laboració de la Institució de les Lletres Catalanes i d’en Josep Pedrals, comissari de l'Any Rector de Vallfogona. 2023. . El poema  triat pel Quadern d’enguany és el romanç "Refereix son amor, satirisant els poetes".
Llegir per parlar, llegir per aprendre és una col·lecció de Quaderns que es publiquen cada any per Sant Jordi amb la finalitat de fomentar l’aprenentatge i ús de la llengua catalana i de la seva literatura. Es proposen una colla d’activitats per millorar el coneixement i ús de la llengua utilitzant exercicis amb fragments de textos de l’autor designat.

 

   Catalunya Cristiana i el Rector

Amb motiu de la diada de Sant Jordi i atès que aquest any que es rememora el Quart Centenari de la mort de F.Vicent Garcia, rector  de la parròquia de Vallfogona de Riucorb, el setmanari Catalunya Cristiana ha volgut recordar  dues importants facetes del popular Rector:  va ser un home de fe i poeta alhora..
“Quinze generacions de vallfogonins han mantingut encesa la flama del seu record i n’han custodiat el llegat.
L’Arquebisbe de Tarragona Josep Pont i Gol, l’any 1975  visità  Vallfogona en ocasió de celebrar-se els 350 anys del traspàs del Rector, i en una de les seves intervencions va descriure a mossèn de Francesc Vicent Garcia com “un rector rural que va romandre sempre fidel”.
En l’article es fa un esbós biogràfic i pondera també la importància de la seva obra poètica en el període barroc.

 

►  Inauguració oficial de l'Any Rector de Vallfogona 2023

                     

 El 24 de maig, es va celebrar l’acte institucional de l’Any Rector de Vallfogona 2023  al Palau Moja de Barcelona en remembrança  dels 400 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia i alhora com a reivindicació del màxim representant de la poesia en el Barroc.  Van assistir a l’efemèride  la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya,  l’Alcalde de  Vallfogona, representants de les lletres catalanes, el Comissari de l’Any Rector de Vallfogona, la Comissió organitzadora del quart centenari  i nombrosos convidats.
D’entrada es recitaren uns poemes amb acompanyament musical.  El Comissari Josep  Pedrals obrí la sessió per fer pas a l’al·locució de la Consellera de Cultura senyora Natàlia Garriga qui va destacar la importància del personatge  honorat com a insigne poeta del barroc i mite de la nostra cultura.  Felicità la feina feta al poble de Vallfogona, als diferents estudiosos i Entitats col·laboradores per portar a terme aquest projecte d’Any del Rector de Vallfogona 2023  “per transmetre el seu llegat de generació en generació i tornar-lo al pedestal que li correspon”,
Es projectà un audiovisual en el que es van mostrar unes  interessants entrevistes a diverses personalitats literàries, com Albert Rossich, Josep Vallverdú i Oriol Vergés.
Gerard Bidegain obsequià l'assistència amb un monòleg recreant un moment històric del Rector de Vallfogona on el bandoler Perot Rocaguinarda visita el Rector tot obligant-lo a toc de pistola a que li dediqués un sonet, “Quan baixes de Montseny, valerós Roca...”
En Francesc Llobet, alcalde de Vallfogona, va pronunciar un brillant parlament glossant la importància del Rector  com autor i conservador la llengua i cultura catalana en una època en que molt poca gent sabia llegir i escriure. Els versos i acudits es van anar transmetent oralment.  Va agrair a totes les institucions públiques i privades i especialment a un seguit de persones col·laboradores que han fet possible materialitzar la celebració del Quart Centenari del traspàs del famós Rector.  Un poble tant petit com Vallfogona , deia, mai hauria pogut aconseguir realitzar la multitud d’actes commemoratius projectats arreu de Catalunya
En Josep Pedrals, en la seva intervenció, insistí en la idea que atesos tots aquests reconeixements que s’estan portant a terme a la figura de F. Vicent Garcia cal vallfogonitzar la mentalitat dels catalans.
L’esdeveniment va comptar amb la música de la banda Remei de Ca la Fresca.

  Notícia històrica. Obres completes de Francesc Vicent Garcia
 

  Juny del 2023, Any del Rector de Vallfogona  i Quart Centenari de la seva mort.  Albert Rossich després de molts anys de llarga i persistent  recerca ha publicat el primer volum de l’obra completa  del Rector de Vallfogona : Poesia Completa. Sonets i dècimes de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.  El segon volum recollirà els romanços i les altres formes mètriques.  El tercer  inclourà la Comèdia de Santa Bàrbara, el Sermó i alguns poemes dels falsament  atribuïts.
    És ben sabut que el Prof. Rossich ha estudiat a fons els 97 manuscrits existents i que ha revisat  les 61 obres anteriorment impreses.  Ha realitzat un rigorós cribratge dels versos publicats anteriorment. Resulta que alguns dels  poemes publicats fins ara no són autèntics, no són atribuïbles a la ploma del Rector de Vallfogona.  En un apèndix es detallen els criteris que ha utilitzat per decidir quins poemes són atribuïbles o quins són apòcrifs.
   Una excel·lent introducció ens situa el Rector-poeta en el seu context històric i literari.   “Aquesta és una proposta rigorosa feta després de molta reflexió i treball”
    L'obra ens permet una  millor comprensió de la poesia del Rector amb un comentari previ a cada poema i amb notes addicionals que clarifiquen determinades expressions i termes emprats en aquella època.  En la seva investigació, Rossich, hi ha  afegit algunes obres que havien estat censurades a l’època de la Inquisició i altres inèdites, que tampoc s’havien publicat en les edicions impreses.    Els textos s’han regularitzat  d’acord amb la normativa ortogràfica actual, tot respectant les característiques del text original.

  Montserrat també homenatja el Rector  

 

TORNAR AL BARROC, TORNAR AL RECTOR DE VALLFOGONA

La prestigiosa revista SERRA D’OR (juny 2023) s’ha afegit a la celebració de l’Any del Rector de Vallfogona publicant un important dossier sobre l’obra de Francesc Vicent Garcia.
Destacats especialistes del personatge aporten els seus treballs amb una presentació d'Albert Rossich. Clarifiquen un canvi de perspectiva en el futur, el redescobiment d'una obra i una època que ens han influït més que no sembla.

Josep Pedrals: L'Any Rector
Eulàlia Miralles i Marc Sogues: Poetes i versos en la vida quotidiana
Pep Valsalobre: Un poeta barroc, un poeta total
Albert Rossich: Triomf final i retorn al cànon de Vicent Garcia

Música i poesia barroca a Vallfogona

El 2 de juny, a les 9 de la nit, el temple parroquial de Vallfogona de Riucorb s’omplí de gom a gom per viure una nit inoblidable.  Es va gaudir d’un concert-espectacle:  “Les músiques barroques” .  Fou un dels actes programats  per celebrar  l’Any Del Rector de Vallfogona i el Quart Centenari de l seva  mort.

Música barroca, poesia barroca i representació escènica davant de  la Capella de Santa Bàrbara que va fer construir Vicent Garcia quan  era  rector d’aquesta Parròquia.   D’aquesta obra arquitectònica només en queden les restes de la destrossa dels disturbis del 1936.
 
Es preparà un muntatge de caire humorístic i distès del celebèrrim  poeta del barroc.
Els tres músics de Tañer  cobriren la part musical.  Sara Àgueda (arpa de dos ordres) Belisana Ruíz (guitarra barroca) i Pere Olivé (percussió) van interpretar  peces de l'època del Rector.
  Josep Pedrals, poeta i rapsode,  adoptant el paper del peculiar escolanet, va anar parodiant diversos passatges de la vida, obra i època del Rector.
  Es va cloure la vetllada amb tastet i amb degustació de Ribera del Seniol, el vi especialment elaborat per a l’Any del Rector de Vallfogona.

  Apareix una nova biografia

A Vallfogona el dia 10 de juliol, dins de les diferents activitats de la festa de Sant Cristòfol, copatró de la Parròquia de Vallfogona, s’hi esdevingué un fet rellevant,  A  la terrassa, junt a la piscina de la població, hi hagué la presentació de la nova biografia del Rector de Vallfogona: Francesc Vicent Gracia poeta del barroc. Vida i misteris del Rector de Vallfogona.
A l’acte hi assistiren la directora de l’Institut de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, el Prof. Albert Rosich, Josep Pedrals, Marc Sogues, Rafael Català, Ignasi Blanch, Mn. Miserachs, Modest Corbella i altres membres de la Comissió organitzadora del Quart Centenari del traspàs de F. Vicent Garcia, rector que fou de la parròquia de Vallfogona de Riucorb.
Enric Querol Coll, autor del  llibre, explicà al nombrós públic assistent els aspectes més destacats del seu estudi biogràfic. Es tracta d’una revisió rigorosa que pretén netejar la figura llegendària de Vicent Garcia, de mites, folklorisme, anecdotari que sovint ha fet  oblidar el personatge real, lamentablement deixant  arraconat l’aspecte més important del Rector, ser el poeta més notable del barroc.
El senyor Querol, filòleg i historiador, forma part d’un grup de recerca de Francesc Vicent Garcia, impulsat per la Universitat de Girona.
 
 


 

 

Pintem Vallfogona

 

 

El mes de juliol, en una paret de la plaça Vicent Garcia de Vallfogona, es portà a feliç terme una genial iniciativa a cura de l’artista Ignasi Blanch, obra anomenada “Pintem Vallfogona”.
Un esdeveniment més, dins de les nombroses activitats per celebrar l’Any Rector de Vallfogona 2023.  És una pintura mural de gran format on hi apareixen personatges imaginaris: el Rector, l'escolanet, la dama de cabell negre que es pentinava amb una pinta de marfil, una pagesa i un pagès amb la forca i tota mena d'animals del sector. Ah, i una senyora engalanada amb indumentària barroca.
 L’obra  va atènyer una gran expectació dels vallfogonins, petits i grans, que assistiren i col·laboraren en la seva realització. Quan s'acabà l’operació, fou un moment màgic, emocionant, de gran satisfacció, cants, alegria, una festa.
Ben segur que aquest mural farà història.  Si les inclemències del temps no en malmeten els colors, amb el pas dels anys, pot ser un document perdurable en remembrança de les celebracions ocorregudes l'any que es complien 400 anys de la mort de l'insigne Rector de Vallfogona.

Festival de narrativa oral

El 29 de juliol de 2023 a la plaça de la piscina de Vallfogona de Riucorb s’esdevingué una esplèndida diada:  entrevistes, contalles, presentació de llibre, cants, festival Bla bla . ,.. i tot fou enregistrat  per Fes Ta Festa com homenatge al Rector de Vallfogona.
Començà la programació entrevistant  Modest Corbella, impulsor i organitzador dels actes del IV Centenari de la mort Vicent Garcia.

Molt interesant i divertida va resultar la lectura d’historietes del Rector, sempre intercalant-hi música i cançons. Es col·locà un
faristol davant del nombrós públic i una bona colla dels assistents acudiren a explicar narracions o llegir contalles del popular Rector.

Un dels primers en agafar el micròfon fou el vallfogoní Joan Guim per explicar una anècdota. Consecutivament hi van anar passant molts d'altres voluntaris legint o recitant anècdotes del Rector de Vallfogona.

Va ser també protagonista de la festa el record de  l’inoblidable Joan Amades i Gelats, folklorista que va salvar la memòria de dites, rondalles i tradicions de Catalunya. Es creà una exposició dedicada a aquest folklorista en la que es pogué veure el llibre El Rector de Vallfogona. Narracions populars per Joan Amades, reedició de l'obra original que es publicà l'any 1938. Aquesta nova edició ha estat publicada per Edicions Morera i prologada per  Antoni Serés Aguilar, qui alhora és qui en va fer la presentació pública.
Parlaren del nou llibre Gustau Molas, Norbert Tomàs i Antoni Serés.

Cal des
tacar la bona feina de Núria Bonet i l’Alba Llobet impulsores del Festival Bla Bla
Després de dues hores i mitja d’entrevistes, cants, rondalles...  es clogué l’acte amb l’entrevista de  Josep Pedrals, comissari de l’Any Rector. i finalment Francesc Llobet, alcalde de la vila, acomiadà el festival amb unes entusiastes paraules d’agraïment als organitzadors i al públic assistent.

 

 

Presentació al poble de Vallfogona del llibre:  Poesia Completa. Sonets i dècimes de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona

   L’onze d’agost del 2023 va ser un dia molt especial per Albert Rossich  perquè, després de tanta feina, tant d’esforç, tanta dedicació, va poder fer pública  l'edició de l’obra autèntica del Rector als veïns de Vallfogona de Riucorb.
L'acte, preparat  per  la Comissió organitzadora del Quart Centenari, va coincidir amb l'inici de
la Festa Major de Vallfogona.  La presentació es realitzà a la plaça de la piscina amb una gran assistència de públic.
L’autor va ser presentat pel filòleg Marc Sogues , qui va posar
èmfasi en el mèrit de la tasca realitzada per l'Albert Rossich al llarg de molts anys i destacant que aquesta edició fa que l'obra de Vicent Garcia sigui l’autèntica i alhora pels  comentaris de cada poema ara siguin uns versos accessibles a tot tipus de lector.
Albert Rossich “va recordar els inicis de la seva feina, a finals dels anys 70, l'ajut que va rebre per part de diverses persones del poble, i va explicar les dificultats i les curiositats
de la preparació d'aquest primer volum de l'obra completa, que inclou els sonets i les dècimes”.
Al final de l’acte l’Ajuntament va voler reconèixer i agrair públicament la tasca realitzada per Albert Rossich,  per la dedicació, l‘estudi seriós del Rector de Vallfogona i per contribuir a una difusió del nom  del poble. Se l’obsequià amb un exemplar de l’edició de les poesies de Garcia de 1840 amb làcoloridament de les  il·lustracions.

  Diada sardanista


Dins dels actes commemoratius del  IV Centenari de la mort del F.Vicent Garcia, el dia 12 d’agost a Vallfogona ,se celebrà  una lluïda ballada de sardanes en la que se'n  van estrenar  tres que eren 
dedicades  al Rector de Vallfogona,  compostes expressament per aquesta diada per Anna Abad, MªMercè Navarro i Valentí Miserachcs . També es van introduir en el programa la sardana Vallfogona al seu Rector de Gil Membrano i altres que fan referència al Balneari de Vallfogona o a la Vall del Corb.
La interpretació fou  a càrrec de la cobla La Principal de Tarragona.  Tot plegat un repertori adequat al lloc  i al moment.   Cent,dos-centes persones  participaren en aquesta  històrica trobada sardanista.

Es poden escoltar les sardanes a: Textos musicats.

 

 

 

Cap-gros pel Rector i per l'Escolalet

 

 
En mig dels nombrosos actes de la Festa Major de Vallfogona , dins de l’Any del Rector de Vallfogona, el dia 14 s’organitzà un insòlit bateig de dos caps-grossos:  el  del Rector i el de l’eixerit escolanet.  Una gran afluència de públic va ser present  en aquest curiós esdeveniment. 
Diferents grups geganters van fer costat  a l’atractiva celebració apadrinant aquest lúdic bateig. Els Nans de l’Associació  Guixanet de Tàrrega, els Grallers dels Gegants de de Sarral, la Colla gegantera de Tornabous, la Fal·lera gegantera de Tàrrega.  Realment una esplèndida i lluïda festa.

 

Quart Centenari, Any Rector de Vallfogona 2023

    El 2 de setembre de 2023, feia quatre cents anys que ens havia deixat mossèn Vicent Garcia, rector que fou de la Parròquia de Santa Maria de Vallfogona de Riucorb des de 1607 fins el 1623.  Se celebrà un apoteòsic homenatge a l'il·lustre Rector, acte principal dins l'Any Rector de Vallfogona.
    Es preparà una espectacular celebració nocturna en reconeixement a la seva important obra poètica i a la seva popularitat que tant ha contribuït a donar renom al poble.
Des de molts mesos abans una bona colla de veïns van treballar intensament per preparar diferents activitats i molt especialment per rememorar del quart Centenari del seu traspàs.  Per tots el carrers i racons del poble s’hi van col·locar 1200 llànties per enllumenar la població atès que a les nou de la nit s’apagarien tots els llums del poble.
   Al migdia se celebrà una (1) Missa solemne oficiada per l'Arquebisbe de Tarragona Ex.Rv. Joan Planellas, concelebrada amb els últims preveres que administraren la Parròquia de Vallfogona. El Senyor Arquebisbe  pronuncià una interessat homilia en la que hi feu diverses referències sobre la vida i obra de Mn. F.Vicent Garcia, rector de Vallfogona.
   A la Casa de la Vila, l’Alcalde Francesc Llobet rebé  les autoritats i altres personalitats que assistien a la celebració. Hi eren presents la Consellera de Cultura Natàlia Garriga, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes Izaskun Ibarretxe, alcaldes de poblacions veïnes, i representants del Consell Comarcal i del Servei Territorial de Tarragona.
   A les nou de la nit començà l’impressionant espectacle nocturn.  En el nou Mirador, inaugurat dos dies abans, l’alcalde acompanyat de la Consellera de Cultura i altres personalitats tallà la cinta i començà l’espectacle.   Repic de campanes mentre s’apagaven tots els llums del municipi i una  visió prodigiosa ens fascinà en observar la fosca del poble amb 1300 punts de llum d’espelma.
   Sota del Mirador s’havien  anant situat els gairebé
(2) 800 assistents distribuïts en quatre grups, prèviament preparats per recórrer, alternativament, els prefixats itineraris pel poble per presenciar els diferents espectacles.
   S’Inicià una
(3) projecció d’imatges amb làser utilitzant com a pantalla la foscor de les cases del poble i el bosc del costat (els Boixaders).
Ràpidament una mena d’emoció col·lectiva envaí a tothom allí present, mentre Núria Bonet, per megafonia, comentava: del riu Corb, de la vall fèrtil, la història del poble fins al Rector de Vallfogona.


   Seguidament la comitiva va baixar cap a l’antic camp de futbol on hi havia un taller per ensenyar a ballar la
(4) jota del Rector. La dansa i la  melodia d’una típica jota de les Terres de l’Ebre. Nombrosos participants van fer l’aprenentatge per més tard poder prendre part en una ballada col·lectiva.
Cada grup amb guies i batucaires començà el recorregut dels itineraris per gaudir dels espectacles programats.
   S’arribà a la plaça del mercat.  En una gran
(5) façana amb tres finestres hi apareixeren tres senyores fent xarrameca, comentant amb estranyesa  el gran enrenou de la jornada, tot plegat, deien, per una persona que fa 400 que és morta.
   Seguint carretera amunt es conduí la comitiva cap a presenciar l’espectacle
(6) Cadires a la fresca. S’escenificà la vida rural, la vida de pagès, costums d’antany, les xerrades amb cadires a la fresca, danses, jocs  tradicionals, fent diverses representacions amb el moviment de cadires.

   Els guies portaren el seguici cap al carrer Ample.  Cap al final, al carrer de l’esquerra (de la Font) s’hi escenificà la
 (7) Vetlla a l’escolanet, mort als dotze anys i que fou enterrat en l’interior del temple parroquial. El Rector situat junt al taüt mentre la majordona i un pagès comentaven rondalles del Rector.
   A continuació, pel carrer del Templers, el  grup arribà a la plaça F.Vicent Garcia on es va poder gaudir un magnífic audio-visual en una pantalla de 20 metres.  Prèviament un actor, emulant Antoni Gaudí, explicà el disseny dels dibuixos del genial arquitecte que va esbossar en ocasió de celebrar-se a l’any 1879 els 250 anys de la mort del Rector, El projecte preveia fer una cavalcada amb carrosses al·legòriques pels carrers del poble. Cada carrossa representava els fruits de conreu a Vallfogona: la sega dels cereals, la verema i la recollida d’olives. Per motius diversos la seva idea no es va poder portar a bon terme. Ara s'ha volgut, digitalment, rememorar aquell somni.
   Tot seguit es projectà una extraordinària recreació del projecte de Gaudí, veient  el pas de les
(8) carrosses en color i en moviment, acompanyades de bona música de fons. I uns quants actors simulant pagesos de l’època s’introduïren sota la pantalla afegint-se coordinadament amb les imatges projectades. Un  espectacle sensacional.
   Finalment els quatre grups van trobar-se a la plaça de l’Església, plena de gom a gom. Aquí estava ja fent música el
 (9) Grup Quico de Cèlio, el Mut i el Noi de Ferreries, mentre molts dels participants es disposaven a ballar la jota que havien assajat al principi. Feia goig de veure la gent contenta, saltant, aixecant els braços seguint el ritme de la música, (10) ballant la jota del Rector.  Es va encendre una (11) figura.de ferro que representava la imatge del Rector i els 400 anys, i com és costum en les celebracions no hi va faltar el piscolabis.
   Aquest espectacle nocturn es va poder realitzar gràcies a la Comissió del IV Centenari, a una vuitantena de col·laboradors voluntaris i a 60 professionals per a l'escenificacions, dansa, coreografia, video, audio. El  disseny i la direcció va anar a càrrec de  Montse Colomé i Llorenç Corbella.

                                       Clicant la imatge nº 3 es pot veure l'àudio-visual, amb làser, de l'inici de l'espectacle

Exposició Vicent Garcia Rector de Vallfogona


El dia 18 de setembre s’ inaugurà en les dependències de la Biblioteca de Catalunya  l’exposició “El Rector de Vallfogona. IV Centenari de la seva mort”.  Obrí l’acte la Directora de la Biblioteca Eugènia Serra.  A continuació prengué la parau
la  Albert Rossich, Comissari de l’exposició, comentà que “l’objectiu de la exposició és visualitzar la continuïtat de l’obra i la figura del Rector al llarg de quatre segles, aprofitant que a la Biblioteca de Catalunya hi ha el major fons de documents de l’autor.” L’exposició pretén demostrar com  el popular personatge conegut com  el Rector de Vallfogona ha estat un referent  literari  durant 400 anys.  Seguidament Josep Pedrals, Comissari  de l’Any Rector de Vallfogona,  acompanyà els assistents a visitar l’exposició.
En set vitrines  s’hi mostren els manuscrits existents, les primeres edicions de les obres de Vicent Garcia, reedicions de després de la Inquisició, revistes diverses catalanistes y satíriques  que  van fer ressò en temps de gran popularitat del Rector, publicacions reivindicatives de la seva  fama i popularitat en l’època que la intel·lectualitat el va voler ignorar, un altre grup de llibres que fan referència a la seva obra o biografia, i també diversitat d’impresos, auques , opuscles...  sobre l’aspecte humorístic, satíric, folklòric...

 

   Efemèrides

 

        Sortir