SANTUARI DE LA MARE DE DÉU
 DE  LA BOVERA

 



Al costat, es pot veure una imatge actual del Santuari de la Bovera i restes del claustre de l'antic convent de religioses de l'orde del Císter (s.XII)  que depenia del monestir de Vallbona de les Monges.
Està situat, sobre un turó, al terme municipal de Guimerà (l'Urgell).  Probablement a causa de carestia d'aigua, es construí, molt a prop, un nou cenobi al fons de la vall del riu Corb, el monestir de Santa Maria de Vallsanta, on  l'any 1249 les monges s'hi van traslladar.   Als vols del 1600, la comunitat clausurà el convent i en pocs anys esdevingué un indret ruïnós.
No obstant per part del veïnat, i des de temps immemorials, va perdurar la devoció a la Mare de Déu de la Bovera. En diades determinades, al Santuari, s'hi feien romiatges, festes i celebracions en les que també  hi concorrien els pobles dels voltants. Es prou versemblant que Mn. F.Vicent Garcia, essent rector de Vallfogona (vila només a 3-4 quilòmetres de Guimerà) també hi fes cap i es decidís a escriure'n els Goigs a la Mare de Déu. Posteriorment, sobre aquell text, algun mestre de capella o organista d'aquelles contrades hi va compondre una ambiciosa musicació polifònica que hem pogut conèixer.

   

En l'estudi monogràfic de Josep M. Salisi "Goigs de Nª Sª de la Bovera, un manuscrit anònim del 1721", es descriu que a l'arxiu parroquial de Verdú s'hi trobaren  les particel·les d'uns goigs a la Mare de Déu de la Bovera, amb el  text  comunament  atribuït a F.Vicent Garcia, el popular Rector de Vallfogona.  Es tracta d'una composició polifònica anònima a quatre veus mixtes i baix continu. L'autor del citat estudi en va fer una transcripció a notació moderna de les particel·les escrites segons el mode de l'època.
Al costat s'hi poden veure els cinc últims compassos de la transcripció.
Actualment el manuscrit es conserva a la Biblioteca de Catalunya.