Efemèrides  II
Notícies més recents referents al Rector de Vallfogona

 

 Finalment ja s'ha conegut quan i on va néixer el Rector de Vallfogona !

 Durant molts anys la data de naixement de Francesc Vicent Garcia ha estat un veritable enigma que mai s'havia ben resolt.. Tots els biògrafs  plantejaren enginyoses hipòtesis però sense arribar a assolir una conclusió certa. Comunament es venia acceptant que F-Vicent Garcia era oriünd de Tortosa  i es situava el seu naixement cap a finals de l'any 1578 o principis del 1579.
La persistent tasca de recerca del Prof. Albert Rossich finalment ha culminat amb una important troballa  que resol definitivament aquest dubte històric: quan i on va néixer el famós Rector de Vallfogona. Ara sabem amb certesa que  no va néixer a Tortosa, com fins ara es venia afirmant, sinó que nasqué a Saragossa  i allí és on va ser batejat el 23 de gener del 1579 segons ho testifica la corresponent partida de naixement.  Aquest document es conserva actualment al Archivo de Protocolos de Zaragoza,
El Setmanari l’Ebre  ha publicat, amb primícia, aquesta notícia en la seva edició en paper, el mes de juliol de 2019, en un article de n'Enric Querol, historiador que ha compartit recerca amb n'Albert Rossich.


   Musicant el Rector de Vallfogona.

 Un grup de canta-autors del Baix Ebre, Pili Cugat i Carlos Lupprian posen música i interpreten textos del Rector de Vallfogona.
É
s "un duet que es dedica des de principis del 2016 a la música d’autor. Els uneix l’amor a la música i la poesia, i una forta estima a la natura i els paisatges de les Terres de l’Ebre. L’aigua ha estat fil conductor del nostre treball des dels seus inicis, on s’uneix la sensibilitat creativa, l’experiència i els coneixements com a músic i com a productor musical del Carlos, amb l’apassionament i el sentiment de la veu de Pili"

E
l maig de 2020 realitzaren una actuació telemàtica en directe interpretant poemes musicats de Francesc Vicent Garcia i a l'agost del mateix any, al poble de Vallfogona  de Riucorb, presentaren una audició presencial amb noves cançons.

 

Constitució d'un arxiu bibliogràfic del Rector a Vallfogona

El dia 9 d'octubre (2021) en  les dependències de l'Ajuntament de Vallfogona es va crear un arxiu de llibres i documents diversos relacionats amb la insigne figura de Francesc.Vicent Gracia. En la sala de reunions s'instal·là una vitrina on s'hi va dipositar la donació de n'Alfred Santacana Gassull, vallfogoní de naixença, consistent en una quarantena de llibres, publicacions diverses, material audiovisual, postals, retalls de premsa, auques... Cal esperar i desitjar que altres futures donacions vagin ampliant i convertint aquest recull  bibliogràfic en un punt de referència documental del Rector de Vallfogona, justament en el poble on durant 16 anys hi a exercí el seu ministeri sacerdotal i on hi va escriure la major part de la seva obra poètica.
En les imatges es visualitza la signatura del lliurament amb l'alcalde de la vila Sr. Francesc Llobet, l'observació per part d'assistents a l'acte  d'unes quantes obres exposades sobre una taula  i la vitrina, proporcionada per l'alcaldia, per custodiar la deixa documental
.

   

  Notícia rellevant.
 
 El 10 de febrer de 2022 n’Albert Rossich pronuncià un memorable discurs en l’acte de recepció d’Acadèmic Electe a la Real Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona. En el curs de la intervenció, el nou Acadèmic, va anuncià la propera publicació del primer volum de l’edició crítica  de les obres de F.Vicent Garcia en la  que hi ve treballant durant anys.  Després d'incansable recerca  presenta  la relació d’obres  que són autèntiques i alhora senyala alguns poemes publicats  considerats  dubtosos i altres que han estat falsament atribuïts. Com és evident aquesta notícia fa palès que unes quantes obres divulgades durant tres cents anys són apòcrifes.
Amb aquest estudi crític, junt amb el descobriment de la veritable de la data de naixement, tants anys discutida, i el definitiu coneixement de l’obra autèntica, Albert Rossich ha situat la figura de Garcia al lloc que li corresponia en la història de la literatura catalana. El Rector de Vallfogona és sens cap dubte el poeta més important del barroc català, encara que popularment, ha estat més ben conegut com un capellanet al que se li atribueixen les mil  i una historietes, obviant massa sovint el seu gran mèrit literari i lingüístic.

L'Arxiu parroquial recuperat


Ja tenim l’arxiu parroquial de Vallfogona,  desaparegut  durant molts anys i amb la creença que havia estat destruït. El juliol de 1937 un agosarat regidor de l’Ajuntament de Vallfogona, per salvar-ne la destrucció, portà aquests documents al Museu de Reus. Ningú no en va saber res, ni els rectors, ni el poble, ni el Bisbat. Després de la guerra civil els traslladaren a l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Camp a Reus.
Actualment el fons parroquial de Vallfogona es custodia a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona que reuneix les actes de batejos, confirmacions, matrimonis, òbits, testaments i altres assentaments a partir de l’any 1800.  Però els documents dels anys anteriors d'aquesta data fins a l'any 1348 romanen en l’Arxiu Comarcal de Reus.   En aquest Arxiu, doncs,  s’hi troben els assentaments de mà de F.Vicent Garcia de l’època que fou rector de la Parròquia Santa Maria de Vallfogona de Riucorb.  També s'hi conserva un Manual del  Dr.Vicenç Garcia i un petit quadre on s’hi guarda el seu testament manuscrit.
És sorprenent, sinó incomprensible, com després de tants anys de considerar perduts o destruïts aquests documents i  tenirnt coneixement de la localització d'aquesta part important de l'arxiu, l’Església no n’hagués reclamat la devolució, Potser la nova divisió territorial de les diòcesis a l'any 1957 va influir en el desconeixement i el conseqüent menysteniment d'aquest assumpte. Vallfogona era aleshores del bisbat de Vic i amb la nova divisió va passar a dependre del de Tarragona. Qui això escriu no s'assabentà de la notícia fins l'any 2010 a través d'un estudi a cura  de
l'historiador tarragoní J.M.Grau Pujol i R.Puig Tàrrec.

 

►   El Dr. F.Vicent Garcia  exercint de notari

 


Com és sabut, en l’època de Vicent Garcia molts rectors en parròquia de propietat, en ocasions redactaven actes notarials. El seu propi nomenament de Mn. Vicent Garcia fa esment d’aquesta faceta:

"En virtut de la ciència literària, claredat d'enteniment, honestedat de vida i costums i de moltes altres qualitats amb que Déu Senyor Nostre tant pia i misericordiosament ha enriquit a la persona del reverent Francesc Vicent Garcia, prevere de Tortosa, (...) i volent Nos premiar sos serveis (...) venim a nomenar-lo rector de la cura i escrivania de la parròquia de Santa Maria de Vallfogona"

Recentment hem tingut notícia que a l’Arxiu Històric de Barcelona es conserva un manuscrit, document de l’any 1615 on Vicent Garcia, signa com  rector i notari públic de Vallfogona.  El document es redactat en llatí segons el formalisme de l’època, ocupa el recte i el vers d’un foli plegat en quarts.
Es tracta d’un certificat que dóna fe d’un tracte entre un negociant de Vallfogona amb un altre de la població de Valls.

Després de tants anys tenim l’oportunitat en aquesta pàgina del manuscrit de poder veure la cal·ligrafia del Rector de Vallfogona.

 


Altres actes commemoratius, culminat l’Any Rector de Vallfogona 2023
 

  A Navàs

 A la Biblioteca de Navàs,  el dia 1 de gener 2024 , és féu una lectura de textos de Francesc Vicent Garcia.  El Club de Lectura en Veu Alta , va voler afegir-se als nombrosos actes celebrats l’any passat per tot Catalunya, per rememorar els 400 anys de la seva mort i oficialment  Any del Rector de Vallfogona.  Conduí  la sessió literària na Maria Estruch, catedràtica i doctora en llengua catalana.

 

 

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya,

FGC novament va cooperar a la difusió de la figura del Rector de Vallfogona.
A l’estació dels Ferrocarrils de Provença (Barcelona), des del 22 de gener fins al 15 de febrer del 2024 es pogué visitar una exposició sobre la vida i obra de Francesc Vicent Garcia, més conegut con el Rector de Vallfogona.
Ho preparà la Institució de les Lletres Catalanes
 

A Vallfogona de Riucorb

El 21 de febrer de l’any 2024, de bell nou Fes Ta Festa organitzà  a Vallfogona un altre acte dins del cicle Aventures del Rector de Vallfogona,
Núria Bonet amb una veu clara i vibrant va explicar el conte “Riure’s de la mort i de qui el vetlla” recollit per Joan Amades de la boca d’un barber de Vic l’any 1910,  Posteriorment fou transcrita en el seu llibre El Rector de Vallfogona, narracions populars
Aquesta contalla es pot escoltar clicant el següent URL.

https://festafesta.cat/riures-del-mort-i-de-qui-el-vetlla/…

Exposició a Lleida

Al vestíbul de l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida s’instal·là l’exposició El  Rector de Vallfogona, història i mite, des de l’11 al 22 de març del 2024, promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes, el Departament de Cultura i el Comissionat de l’Any Rector de Vallfogona

 


A Sant Cugat del Vallès

El dia 11 d’abril 2024, a l’Ateneu Santcugatenc de Sant Cugat, s’organitzà una sessió excepcional de tertúlia literària per recuperar la que es va cancel·là el desembre passat.  Es parlà de l’obra literària del Rector de Vallfogona.  Es comptà amb l'assistència del poeta i rapsode Josep Pedrals qui glossà la importància de F.Vicent Garcia qui fou un eminent poeta del barroc, alhora recità uns quants poemes del Rector poeta.
 

A Linyola

El 22 d’abril del 2024 es portà a terme a la població de Linyola un concert teatralizat, cançons, anècdotes, conflictes no resolts en un espectacle ple de música, poesia i bon humor. “Les minyones del Rector de Vallfogona”
Un concert dels poemes d'en Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, acuradament musicats pel guitarrista/compositor Carlos Lupprian, i cantats i interpretats per la gran veu de Pili Cugat i Pilar Ferrando., Tot plegat una festiva vetllada.

Exposició a Linyola

Del 18 fins al 30 de maig 2024 en aquesta població del Ponent es mostrà l’exposició El Rector de Vallfogona, història i mite. Promoguda per la Institució d les Lletres Catalanes, el comissariat de l’Any Rector de Vallfogona i amb l’Empar  dl Departament de cultura de la Generalitat de Catalunya
.

 
  Xerrada-recital al Museu d'Història de Catalunya. Barcelona

Al Museu, el 24 d’abril 2024, va voler celebrar Sant Jordi amb una xerrada-recital  sobre el Rector de Vallfogona

El comissari de l'Any Rector de Vallfogona 2023, Josep Pedrals,féu un repàs de la vida i miracles de Francesc Vicent Garcia, personatge popular més conegut com el Rector de Vallfogona i alhora obsequiar al nombrós públic assistent amb un recital de poemes de l’insigne poeta del barroc català.
Reproduïm unes frases de la seva intervenció i quatre versos d’un dels poemes 
recitats.
 
"El Rector és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, que ens el descriu com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. En paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular va escampar arreu tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van atribuir a Garcia, potser perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular."

                  Quan ab son preciós robí
                  l'aigua ditxosa tocà

                  ab vislumbres la il·lustrà
                  de resplendor carmesina
                  fent ab sa boca divina lo miracle del Canà
.


Fou un dia memorable ple de poesia


A Vallfogona

Al mes de maig,  dins les activitats commemoratives  dels 400 anys del naixement del Rector de Vallfogona, es va fer una lectura, davant d’un públic  assistent promogut per Fes Ta Festa, d’un recull de  memòries d’en Josep Bergadà (al poble conegut com el Carreteret), recopilades per la seva filla. Aquests records fan  referència a la gran diversitat d’actes programats a partir de l’any 1975, en el que commemorà el 350 aniversari de la mort de F.Vicent Garcia i consecutivament de  tot un colla d’esdeveniments que seguiren durant els anys posteriors.
 La lectura fou enregistrada per Fes Ta Festa i llegida amb un autèntic accent vallfogoní per Ester de cal F
arré,   Es pot sentir aquí entrant a l’URL següent:
.https://festafesta.cat/un-record-dels-400-anys-del-naixement-del-rector/

Més aventures del Rector explicades públicament

En Pep Martí de ca la Sila va narrar públicament el conte "Hòsties de cartró". L'acte va ser enregistrat per Fes Ta Festa i encara es pot escoltar, entrant a la web: https://festafesta.cat/hosties-de-cartro

 

Exposició al Museu d’Història de Catalunya. Barcelona

El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d’un mite nacional
Del 20 de juny al 15 de setembre del 2024

L’exposició va es va programar en ocasió de commemorar-se, l'any 2023, el IV Centenari de la mort de Francesc Vicent Garcia. S'hi mostra la seva importància com a poeta del barroc català, sovint oblidat, mentre que popularment no ha deixat mai de ser conegut i mitificat.
La
gran diversitat d’actes que es van dur a terme en ocasió de celebrar-se l’Any del Rector de Vallfogona han permès fer conèixer el més destacat poeta del barroc català i redescobrir-ne el gran valor literari de la seva
obra.
En aquesta exposició, mitjançant uns  panells, acuradament ben realitzats, s'hi mostra pas a pas els alts i baixos de la trajectòria del cèlebre personatge: la fama inicial de Vicent Garcia, el declivi per part de detractors i el retorn a la valorització de la seva obra poètica.

S’obrí l’acte inaugural amb unes paraules del director del Museu Sr. Jordi Principal.    A continuació prengué la paraula el Prof. Albert Rossich qui pronuncià una interessant introducció sobre el com i el perquè d’aquesta rellevant exposició.  Seguidament hi hagué una visita guiada a través dels diferents panells, conduïda pel Sr. Marc Sogues qui va obsequiar els assistents amb uns ben documentats comentaris davant de cada expositor.
 Els titulars que segueixen són els temes explanats i il·lustrats en els set panells expositors.
 

 

 1.  1. El món del Rector

2.
La vida de Vicent Garcia

3.
La poesia del Barroc

4. El poeta Garcia

5.
 Segles XVI i XVII. Origen i consolidació d’un mite

6. El segle XIX. Auge i declivi d’un poeta nacional

7. El segle XX. Un interludi amb clarobscurs

 

Qui no hagi visitat l’Exposició pot recuperar el material informatiu de cada un dels panells informatius obrint el fullet El Rector de Vallfogona, curosament preparat per Albert Rossich i Marc Sogues.  S'hi recull un magnífic compendi prou ampli de l'il·lustre personatge.

E
n una video-pantalla anaven apareixen diferents personatges de la Cultura que destacaven el valor literari del Rector de Vallfogona.

En dues vitrines s’hi exposaven manuscrits de l’obra poètica i altres publicacions històriques sobre el mític personatge, protagonista de tantes historietes, contalles, llegendes... tot sobre el famós Rector poeta i el inoblidable popular Rector.

 

 

Festival de Llegendes a Tous

 

 
El poble de Sant Martí de Tous, el juliol del 2024, organitzà un Festival de Llegendes de Catalunya en el que diferents grups artístics presentaren nombroses actuacions basades en llegendes dels Països Catalans.
El dia 6 de juliol a les 5 de la tarda, el Cor d'Homes d'Igualada oferí un concert, que anomenaren El Poeta burleta, inspirat  amb la figura de l’il·lustre poeta  del Barroc Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona.  Diversos poemes del  Rector-poeta van ser musicats per  Carles Prat  i  Pol Requesens L’escenificació fou a càrrec d’Arnau Vinós.

 El Rector a la Fira de Tàrrega

A la rellevant Fira de Tàrrega de l'any 2024, el dia 6 de setembre, hi aparegué el Rector de Vallfogona.

En Josep Pedrals, poeta, rapsode i comissari que fou de l’Any Rector de Vallfogona, fou la presència virtual de Francesc Vicent Garcia.  A  La Paraula (Plaça dels comediants) presentà la xerrada-xou "Suc de garrofes i oli de saüc".

Va recrear els assistents amb una interessant i documentada conferència-espectacle sobre el famós Rector.  Exposà una visió històrica i literària del popular personatge: dades biogràfiques de la persona real que ens va deixar ja fa quatre cents anys, comentaris sobre el mite popular i llegendari i de manera especial ressaltar la seva importància com el poeta més destacat del barroc català. Acompanyà la seva dissertació  amb anècdotes gracioses, acudits i contalles, i com era obligat, no hi faltà la recitació d’alguns poemes del cèlebre Rector.
Tot plegat una sessió gratificant, enriquidora culturalment i alhora entretinguda.

Recitant el Rector de Vallfogona


Al Museu d’Història de Catalunya (Barcelona), el 12 de setembre 2024 hi hagué una nova sessió literària dins de la programació d’actes de l’Any Rector de Vallfogona.

Enric Casasses, poeta, rapsoda, traductor en llengua catalana i guanyador del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, obsequià al públic assistent recitant una sèrie de poemes de Francesc Vicent Garcia, tot fent un recorregut pel Barroc català, endinsant-se en la vida i obra d’un dels grans poetes de la nostra història, el Rector de Vallfogona.

►  Àudio-visuals de l'Any del Rector de Vallfogona

Antologia de 41 vídeos que són un formidable record dels molts i variats actes  esdevinguts l’any 2023 en ocasió del IV Centenari del traspàs de Francesc Vicent Garcia, alhora de celebrar-se oficialment l’Any del  Rector de Vallfogona.

Un excepcional  recull àudio-visual de memorables celebracions, entrevistes, exposicions, conferències, espectacles, concerts amb poemes musicats, actes institucionals, homenatges, actes acadèmics...

Es poden visionar pel canal de Youtube de Lletres Catalanes  en l’adreça que segueix:

https://youtube.com/playlist?list=PLS0qOndarVVyEmwprhCjBdJNMCm0eh585…

 

 

      Efemèrides I

 Any  Rector