Efemèrides  II

Altres actes commemoratius, una vegada culminat l'Any Rector de Vallfogona 2023

 

A Navàs

 A la Biblioteca de Navàs,  el dia 10 de gener 2024 , és féu una lectura de textos de Francesc Vicent Garcia.
  El Club de Lectura en Veu Alta , va voler afegir-se als nombrosos actes celebrats l’any passat per tot Catalunya, per rememorar els 400 anys de la seva mort i oficialment  Any del Rector de Vallfogona.
  Conduí  la sessió literària na Maria Estruch, catedràtica i doctora en llengua catalana.

El Rector també a Girona

A l’Auditori Viader de Girona, el dia 7 de febrer 2024, es gaudí d’un espectacle poètico-musical dedicat a Francesc Vicent Garcia, popularment conegut com el Rectro de Vallfogona.
  Eduard Carmona, poeta i rapsode, i Guillem Callejón , músic i compositor; l’any 2023, durant la celebració del IV Centenari del traspàs de F.Vicent Garcia i commemoració de l’Any Rector de Vallfogona, recorregueren tot Catalunya recitant versos del Rector de Vallfogona i divulgant el seu llegendari tarannà.  Acabat ja l’Any del Rector amb tants i tants actes realitzats, aquest grup  encara van voler afegir-se a les celebracions del rector-poeta a la ciutat de Girona.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya,

FGC novament va cooperar a la difusió de la figura del Rector de Vallfogona.
A l’estació dels Ferrocarrils de Provença (Barcelona), des del 22 de gener fins al 15 de febrer del 2024 es pogué visitar una exposició sobre la vida i obra de Francesc Vicent Garcia, més conegut con el Rector de Vallfogona.
Ho preparà la Institució de les Lletres Catalanes
 

A Vallfogona de Riucorb

El 21 de febrer de l’any 2024, de bell nou Fes Ta Festa organitzà  a Vallfogona un altre acte dins del cicle Aventures del Rector de Vallfogona,
Núria Bonet amb una veu clara i vibrant va explicar el conte “Riure’s de la mort i de qui el vetlla” recollit per Joan Amades de la boca d’un barber de Vic l’any 1910,  Posteriorment fou transcrita en el seu llibre El Rector de Vallfogona, narracions populars
Aquesta contalla es pot escoltar clicant el següent URL.

https://festafesta.cat/riures-del-mort-i-de-qui-el-vetlla/…

Exposició a Lleida

Al vestíbul de l’Escola Oficial d’Idiomes de Lleida s’instal·là l’exposició El  Rector de Vallfogona, història i mite, des de l’11 al 22 de març del 2024, promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes, el Departament de Cultura i el Comissionat de l’Any Rector de Vallfogona

 


A Sant Cugat del Vallès

El dia 11 d’abril 2024, a l’Ateneu Santcugatenc de Sant Cugat, s’organitzà una sessió excepcional de tertúlia literària per recuperar la que es va cancel·là el desembre passat.  Es parlà de l’obra literària del Rector de Vallfogona.  Es comptà amb l'assistència del poeta i rapsode Josep Pedrals qui glossà la importància de F.Vicent Garcia qui fou un eminent poeta del barroc, alhora recità uns quants poemes del Rector poeta.
 

A Linyola

El 22 d’abril del 2024 es portà a terme a la població de Linyola un concert teatralizat, cançons, anècdotes, conflictes no resolts en un espectacle ple de música, poesia i bon humor. “Les minyones del Rector de Vallfogona”
Un concert dels poemes d'en Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona, acuradament musicats pel guitarrista/compositor Carlos Lupprian, i cantats i interpretats per la gran veu de Pili Cugat i Pilar Ferrando., Tot plegat una festiva vetllada.

Exposició a Linyola

Del dia18 fins al 30 de maig 2024 en aquesta població del Ponent es mostrà l’exposició El Rector de Vallfogona, història i mite. Promoguda per la Institució de les Lletres Catalanes, el Comissariat de l’Any
Rector de Vallfogona i amb l’empar  del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 
  Xerrada-recital al Museu d'Història de Catalunya. Barcelona

Al Museu, el 24 d’abril 2024, va voler celebrar Sant Jordi amb una xerrada-recital  sobre el Rector de Vallfogona

El comissari de l'Any Rector de Vallfogona 2023, Josep Pedrals,féu un repàs de la vida i miracles de Francesc Vicent Garcia, personatge popular més conegut com el Rector de Vallfogona i alhora obsequiar al nombrós públic assistent amb un recital de poemes de l’insigne poeta del barroc català.
Reproduïm unes frases de la seva intervenció i quatre versos d’un dels poemes 
recitats.
 
"El Rector és un mite que forma part de l’imaginari col·lectiu català, que ens el descriu com el paradigma del clergue enginyós, murri i sorneguer. En paral·lel al seu reconeixement dins el món literari, la veu popular va escampar arreu tot un repertori d’anècdotes gracioses de les quals era el protagonista. Aquestes anècdotes eren contalles de l’humor clerical de l’època que es van atribuir a Garcia, potser perquè la seva poesia havia estat majoritàriament satírica i ell, un personatge popular."

                  Quan ab son preciós robí
                  l'aigua ditxosa tocà

                  ab vislumbres la il·lustrà
                  de resplendor carmesina
                  fent ab sa boca divina lo miracle del Canà
.


Fou un dia memorable ple de poesia


A Vallfogona

Al mes de maig,  dins les activitats commemoratives  dels 400 anys del naixement del Rector de Vallfogona, es va fer una lectura, davant d’un públic  assistent promogut per Fes Ta Festa, d’un recull de  memòries d’en Josep Bergadà (al poble conegut com el Carreteret), recopilades per la seva filla. Aquests records fan  referència a la gran diversitat d’actes programats a partir de l’any 1975, en el que commemorà el 350 aniversari de la mort de F.Vicent Garcia i consecutivament de  tot un colla d’esdeveniments que seguiren durant els anys posteriors.
 La lectura fou enregistrada per Fes Ta Festa i llegida amb un autèntic accent vallfogoní per n'Ester de cal F
arré,   Es pot sentir aquí entrant a l’URL següent:
.https://festafesta.cat/un-record-dels-400-anys-del-naixement-del-rector/

Més aventures del Rector explicades públicament

En Pep Martí de ca la Sila va narrar públicament el conte "Hòsties de cartró". L'acte va ser enregistrat per Fes Ta Festa i encara es pot escoltar, entrant a la web: https://festafesta.cat/hosties-de-cartro

 

Exposició al Museu d’Història de Catalunya. Barcelona

El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d’un mite nacional
Del 20 de juny al 15 de setembre del 2024

L’exposició va es va programar en ocasió de commemorar-se, l'any 2023, el IV Centenari de la mort de Francesc Vicent Garcia. S'hi mostra la seva importància com a poeta del barroc català, sovint oblidat, mentre que popularment no ha deixat mai de ser conegut i mitificat.
La
gran diversitat d’actes que es van dur a terme en ocasió de celebrar-se l’Any del Rector de Vallfogona han permès fer conèixer el més destacat poeta del barroc català i redescobrir-ne el gran valor literari de la seva
obra.
En aquesta exposició, mitjançant uns  panells, acuradament ben realitzats, s'hi mostra pas a pas els alts i baixos de la trajectòria del cèlebre personatge: la fama inicial de Vicent Garcia, el declivi per part de detractors i el retorn a la valorització de la seva obra poètica.

S’obrí l’acte inaugural amb unes paraules del director del Museu Sr. Jordi Principal.    A continuació prengué la paraula el Prof. Albert Rossich qui pronuncià una interessant introducció sobre el com i el perquè d’aquesta rellevant exposició.  Seguidament hi hagué una visita guiada a través dels diferents panells, conduïda pel Sr. Marc Sogues qui va obsequiar els assistents amb uns ben documentats comentaris davant de cada expositor.
 Els titulars que segueixen són els temes explanats i il·lustrats en els set panells expositors.
 

 

 1.  1. El món del Rector

2.
La vida de Vicent Garcia

3.
La poesia del Barroc

4. El poeta Garcia

5.
 Segles XVI i XVII. Origen i consolidació d’un mite

6. El segle XIX. Auge i declivi d’un poeta nacional

7. El segle XX. Un interludi amb clarobscurs

 

Qui no hagi visitat l’Exposició pot recuperar el material informatiu de cada un dels panells informatius obrint el fullet El Rector de Vallfogona, curosament preparat per Albert Rossich i Marc Sogues.  S'hi recull un magnífic compendi prou ampli de l'il·lustre personatge.

E
n una video-pantalla anaven apareixen diferents personatges de la Cultura que destacaven el valor literari del Rector de Vallfogona.

En dues vitrines s’hi exposaven manuscrits de l’obra poètica i altres publicacions històriques sobre el mític personatge, protagonista de tantes historietes, contalles, llegendes... tot sobre el famós Rector poeta i el inoblidable popular Rector.

 

 

 

ARXIU ETSAB Càtedra Gaudí     Barcelona

El 20 de juny del 2024 s' inaugurà a la Biblioteca ETSAB l'exposició El Rector de Vallfogona, auge, declivi i retorn d'un mite nacional.  Es pogueren veure també els dibuixos d’Antoni Gaudí, prototipus d’unes carrosses al·legòriques ideades per organitzar una cavalcada pels carrers de Vallfogona, en ocasió de celebrar-se el 250 aniversari de la mort del Rector. Va dissenyar quatre carruatges guarnits, que representaven la sega, la verema i la recol·lecció d'olives, originals que formen part del fons de la Càtedra Gaudí.

 

 
El Centre de Recursos per a l’Aprenentatge (CRAI URV)

El Centre de Recursos per a l’Aprenentage de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona obrí una exposició sobre:  El Rector de Vallfogona. Història i mite.  Amb uns amb plafons es narrava la vida i obra de Francesc Vicent Garcia, qui fou el primer gran escriptor de la literatura catalana barroca i el més popular de l'època. Aquesta exposició es complementà amb un recull bibliogràfic de l'obra que disposa el CRAI sobre l'autor
L'exposició va estar preparada per la Institució de les Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya.
Es pogué visitar al CRAI campus Sescelades des del 14 de fins el 28 de juny del 2024.

Festival de Llegendes a Tous

 

 
El poble de Sant Martí de Tous, el juliol del 2024, organitzà un Festival de Llegendes de Catalunya en el que diferents grups artístics presentaren nombroses actuacions basades en llegendes dels Països Catalans.
El dia 6 de juliol a les 5 de la tarda, el Cor d'Homes d'Igualada oferí un concert, que anomenaren El Poeta burleta, inspirat  amb la figura de l’il·lustre poeta  del Barroc Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona.  Diversos poemes del  Rector-poeta van ser musicats per  Carles Prat  i  Pol Requesens.  L’escenificació fou a càrrec d’Arnau Vinós.

 El Rector a la Fira de Tàrrega

A la rellevant Fira de Tàrrega de l'any 2024, el dia 6 de setembre, hi aparegué el Rector de Vallfogona.

En Josep Pedrals, poeta, rapsode i comissari que fou de l’Any Rector de Vallfogona, fou la presència virtual de Francesc Vicent Garcia.  A  La Paraula (Plaça dels comediants) presentà la xerrada-xou "Suc de garrofes i oli de saüc".

Va recrear els assistents amb una interessant i documentada conferència-espectacle sobre el famós Rector.  Exposà una visió històrica i literària del popular personatge: dades biogràfiques de la persona real que ens va deixar ja fa quatre cents anys, comentaris sobre el mite popular i llegendari i de manera especial ressaltar la seva importància com el poeta més destacat del barroc català. Acompanyà la seva dissertació  amb anècdotes gracioses, acudits i contalles, i com era obligat, no hi faltà la recitació d’alguns poemes del cèlebre Rector.
Tot plegat una sessió gratificant, enriquidora culturalment i alhora entretinguda.

Recitant el Rector de Vallfogona


Al Museu d’Història de Catalunya (Barcelona), el 12 de setembre 2024 hi hagué una nova sessió literària dins de la programació d’actes de l’Any Rector de Vallfogona.

Enric Casasses, poeta, rapsoda, traductor en llengua catalana i guanyador del Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, obsequià al públic assistent recitant una sèrie de poemes de Francesc Vicent Garcia, tot fent un recorregut pel Barroc català, endinsant-se en la vida i obra d’un dels grans poetes de la nostra història, el Rector de Vallfogona.

►  Àudio-visuals de l'Any del Rector de Vallfogona

Antologia de 41 vídeos que són un formidable record dels molts i variats actes  esdevinguts l’any 2023 en ocasió del IV Centenari del traspàs de Francesc Vicent Garcia, alhora de celebrar-se oficialment l’Any del  Rector de Vallfogona.

Un excepcional  recull àudio-visual de memorables celebracions, entrevistes, exposicions, conferències, espectacles, concerts amb poemes musicats, actes institucionals, homenatges, actes acadèmics...

 Es poden visionar tots els videos pel canal de Youtube de Lletres Catalanes clicant l’adreça que segueix:

https://youtube.com/playlist?list=PLS0qOndarVVyEmwprhCjBdJNMCm0eh585…

 

El Rector també a Mallorca


El 9 de novembre del 2024, al poble d’Algaida, en Josep Pedrals presentà el seva dissertació escodrinyant la vida i obra de Francesc Vicent Garcia. Repassà alguns fets de la seva biografia tot recitant versos de l’insigne Rector-poeta.  En destacà la important aportació literària en el barroc català i òbviament  no hi van faltar posar en escena alguns dels acudits i contalles, que van donar tan renom i popularitat  al comunament conegut com el Rector de Vallfogona.  El públic assistent va aplaudir calorosament la brillant intervenció.
Aquest acte forma part del cicle TardOral 2024, organitzat per la Fundació Mallorca Literària.

Esdeveniment extraordinari:  Poesia completa volum II del Rector de Vallfogona
 


Quan es complien 401 anys de la mort de Francesc Vicent Garcia apareixia el segon volum de la Poesia Completa a cura de l’il·lustre Prof. Albert Rossich.
   Si en el primer volum s’hi recullen els sonets  i dècimes, poemes rigorosament autentificats i comentats, en el segon s’hi apleguen els romanços i altres poemes.
 D’aquesta manera, finalment, es disposa de la col·lecció  completa de l’autèntica  obra poètica de l’insigne poeta del barroc, el Rector de Vallfogona.
   Cal destacar la ingent obra realitzada per part d’Albert Rossich en confeccionar aquesta edició: recerca i estudi dels 97 manuscrits existents, revisió de totes les obres  anteriorment publicades, rigorós  cribratge per definir quins són dels poemes publicats els autèntics o els apòcrifs.  Convé ponderar també els magistrals comentaris a cada un dels poemes, fet que proporciona  al lector la inapreciable ajuda per una millor comprensió dels textos. Una medalla pel Sr. Rossich.
   Resta encara un tercer volum en el que s'hi inclourà la
Comèdia Famosa de la Gloriosa Verge i Màrtir Santa Bàrbara, el Sermó i alguns altres poemes de dubtosa autoria.

L'Editorial Barcino crea una sèrie de videos sobre el Rector de Vallfogona

L’Editorial Barcino, especialitzada en la publicació de textos catalans, ha publicat dos volums de la Poesia Completa de Francesc Vicent Garcia, el Rector de Vallfogona.
Al principi de l’any 2025 ha posat en marxa una sèrie de vídeos en els que posa veu al Prof. Albert Rossich, conegut expert en literatura del Barroc, on fa unes explicacions  per fer més entenedor el personatge Rector de Vallfogona, com a poeta, sacerdot  i mite popular.
Albert Rossich, autor de la Poesia Completa, exposa la complexitat que ha representat en preparar aquesta magna obra, de recollir i triar els poemes que realment són de Vicent Garcia .  Cal tenir present que s’han publicat una bona colla de versos que se li havien atribuït però que en realitat s’ha pogut demostrar que són apòcrifs.
Albert Rossich, comenta en aquests vídeos com ha aconseguit després de molts anys de rigorosa recerca poder publicar els títols  autèntics  de Francesc Vicent Garcia. Ha completat l`obra amb regulació ortogràfica actual dels textos junt amb oportuns comentaris i notes  a cada poema per tal d’afavorir-ne una lectura més fàcil i comprensible
.

Exposició al Museu del Barroc de Catalunya, Manresa

 Passen els anys però l’Any Rector de Vallfogona ha deixat empremta. El Rector-poeta del barroc no ha passat a l’oblit. Continuen els actes, exposicions , articles, conferències...

 El Museu del Barroc, a Manresa, s'hostatjà  una exposició que convidava a redescobrir la trajectòria de Francesc Vicent Garcia, una de les figures més destacades del barroc català.
 Del dia 3 al 27 d’abril del 2025, a la sala del Claustre del Museu, es pogué visitar l’exposició  
El Rector de Vallfogona: auge, declivi i retorn d'un mite nacional.
 El dia 25 es realitzà una visita comentada per Albert Rossich i Marc Sogues. A continuació Albert Rossich, curador de l’edició, presentà els dos primers volums  de l’obra completa de Francesc Vicent Garcia
 Durant aquests dies de l’exposició a l’ensems es dugueren a terme altres activitats.  El poeta manresà Ton Armengol va posar en pràctica una sessió de lectura de diversos poemes del Rector de Vallfogona.
 En Josep Pedrals hi oferí el seu espectacle recital Suc de garrofes oli de saüc
, una manera més lúdica d’explicar la vida real i llegendària del Rector de Vallfogona tot recitant-ne uns quants dels seus versos. Sens cap dubte, Francesc Vicent Garcia és el poeta més
significatiu del barroc català.

 

      Efemèrides I

 Any  Rector